House N-DP

GRAUX & BAEYENS architecten

Architects: GRAUX & BAEYENS architecten
Location: Mechelen, Belgium
Area: 2,442.00 m2
Year: 2019
Photography: Filip Dujardin

This house along the Leuvense Vaart in Mechelen never ceases to fascinate. A seemingly random play of asymmetrical concrete canopies opens and closes the façade, creating a pleasing impression of introverted openness.

A House with a Consistent Story

The dynamics created by the angled concrete canopies and the sophisticated positioning of the triangular stories was an aesthetic necessity, designed in response to the environment in which the house was built: in this case, a narrow, deep plot with close proximity to neighbors, but also with an expansive view of the canal and the fields behind it. The concept of the house is the result of a creative process that takes all these parameters into account in a single, consistent story.

Intriguing contrasts

Each story is set back in relation to the previous one and has been superimposed at a slightly shifted angle, with the intention of creating privacy and a sense of security for the residents. This fan-like movement inward also creates a playful effect that counters the monolithic appearance of the nine-meter-high building. At the same time, the fan shape is intended to cast as little shadow as possible on the neighbors. The breaches in the concrete walls in turn create exciting openings to the garden and the water. While the concrete construction is no less imposing than the ships that slowly pass by on the canal, the openings give the whole a human scale.

A Warm Welcome

The concrete from which the house is built also forms the supporting structure. This made it possible for the opening movement of the façades to be continued in the interior.

The lowest concrete wedge serves as a carport and hides the entrance of the house from the view of passers-by. However, anyone who rings the bell will instantly feel welcome thanks to the large, pivoting door and the inviting concrete entrance step. The stairs, together with a cloakroom and laundry room, are located in the concrete core of the house and lead to the living areas that nestle around the central part on the first floor in a single, flowing movement. The kitchen is bathed in the morning sun, while the living room with adjoining terrace catches the last rays of the sun. The bedrooms on the top floor are primarily functional and all open onto a beautiful terrace.

Sheltered and Open at the Same Time

The furniture in the house was custom designed, including the storage units and fireplace wall. The special symbiosis between secure enclosure and openness also comes into its own in the interior – a feeling that is enhanced by a balanced use of understated materials, alternating the warm texture of clay plaster on walls and ceilings with the raw concrete and wooden finishings that are also used on the external façades.

The subdued material palette has been carried over into the smallest details. For the balustrades, we deliberately did not work with modern glass, but with galvanized steel. This aligns the enclosure and the openings in the façade with the human scale of the residents, in an otherwise imposing building. The steel of the balustrades is reflected in the external staircase and gate, which were specially designed for this house. A nice detail is that in the gate, just like in the façade of the house, recesses have been created to reveal the gate’s wheels and give it a surprising touch.