Kyeong Dok Jai

IROJE KHM Architects

Architect: HyoMan Kim - IROJE KHM Architects.
Design team: Kyung Jin-Jung, SeungHee-Song, Su Kyung-Jang.
Location: 1108-4, Haengsindong, Deogyang-gu, Goyang-si, Gyeonggi-do, Korea.
Photographer: Jong Oh Kim.

Sliced Pie-shaped Layout – For introducing southern sunlight in winter


We selected eco-friendly layout which was composed by three sliced pie- shaped zone that contain southern axis to introduce winter sunlight into inner and exterior space of this house.

H_94

H_24

Maximize the Area of Garden in Small Site

H_46

In this small site, about 230㎡, we try to maximize the area of garden and to characterize the variety of gardens where are piloted approach garden, inner garden, piloted pavilion garden, sunken garden, roof garden.

H_48

Eco-screen Facade – Filter for summer sunlight, noise, privacy and security

H_06

We covered front facade with aluminium pipe screen for filtering summer-hot-sunlight, noise for keeping privacy, protection from criminals.

H_01

Tradition Scaping – Floating&Strolling

H_31

Floating shape – Dynamic curve in white aluminium pipe-screen as exterior skin is derived from the curve of “Cheoma” of traditional roof. And perforated concrete fence is metaphor of the form of traditional stone fence.

Strolling space – All the program of spaces of this house were laid out as the touring course that has dramatic interest of “strolling” through the inside and outside of this house, visually and spatially.

vert

Program of “Family Love” – Concert hall-like space

H_53

H_58

H_67

H_69

H_76

H_80

For increasing the “family love”, we designed concert hall-like “one complex space” where are living room, dining room at 2nd floor and study room, child’s bed rooms, bar, piano and drum stage at stair floor and 3rd floor.

Thereby, all the members of family always interact each other in common life.

H_86

Non-architectural Landscape

1F

The white-curved aluminium pipe screen plays a role in producing some image of collage of various element of this house which is translucent and non-architectural.

And so, we add non-architectural landscape to this residential context which is shaped with continuous house of similarity.

Elevation-Left

Section-1


Site area: 236.30 sq.m.
Bldg. area: 115.68 sq.m.
Gross floor area: 329.66 sq.m.
Structure: Concrete rahmen.
Exterior finishing: Dry-vit, Aluminium pipe, glass.
Interior finishing: Confloor, Wood flooring, V.P, Urethan paint on steel plate.