House in Estoril

António Costa Lima Arquitectos

Design: António Costa Lima Arquitectos.
Lead architect: António Costa Lima.
Team: André Ribeiro and João Almeida.
Floor area: 283m².
Location: Estoril, Cascais, Portugal.
Photographs: Francisco Nogueira.

The house is located in one of the characteristic Estoril neighborhoods that have their origin in summer occupation and have expanded along the edge of the so-called Costa do Sol. The neighborhood is an orthogonal grid with dense articulation, narrow streets and small-scale plots.

The house has a personal relationship to the client: it represents the journey of a lifetime of a family that has lived in several places around the world.

Plans

Elevations & Sections

This idea, combined with the need to overcome the obstacle created by the blind wall of the neighboring building, resulted in an ascetic movement from the land that searches for the light and views of the valley to the east and the sea to the south.

This promenade around the patio runs through different moments of the house: the ground floor patio, the social area (living room, dining room and kitchen) , private area (rooms and offices) and a terrace, including a rooftop garden.

It is the extension of this route into the house that defines the entire inner and outer space. The patio originates in the continuous movement of the gallery ramp and defines two distinct altimetric volumes, separated by a half-floor height.