Complex Situla

bevk perovic arhitekti d.o.o.

Design: bevk perovic arhitekti.
Location: Vilharjeva cesta, Ljubljana, Slovenia.
Client: Tridana d.o.o., Ljubljana.
Photographs: Miran Kambič.

New housing, shopping and office complex on Vilharjeva street is part of the redevelopment project of railway station area of Slovenian capital of Ljubljana, the largest urban renewal project in Slovenia.

03-situla_view-from-south-city-centre

The first building to be built within the new Masterplan of the area, Situla complex comprises a mix of different housing typologies, accompanied by diverse shopping and office programs on the lower floors, sitting on a large, 5-floor underground carpark, with a total of almost 80.000 s.q.m.of space.

12-situla_southeast-view

Conceived within strict limits of the Masterplan, which prescribed the exact outline of the entire complex – consisting of a two-story public ‘plinth’, 8-story apartment slab and a 20-story skyscraper – the idea of the project is to try to unify all different programmatic and volumetric demands within a common, single-material gesture – copper/bronze-colored perforated ‘skin’, appearing in different guises throughout the project.

siteplan

Site Plan

plans

Plans

07-situla---cross-section---1_-400

Cross Section

The diversity of habitation possibilities, topping the office and shopping ‘plinth’, is a driving force of the project – ranging from patio houses and loft spaces on the roof of the base, to the standard apartment units within an 8-story slab and on the lower levels of the skyscraper, rising up in size and quality vertically up the tower, towards larger apartments and duplexes, culminating in two large penthouses on the top level of the skyscraper.

17-complex-Situla_-typical-skyscraper-floorplan-apartments-1_200

All of the apartments are fully glazed, opening towards the views of the city centre and mountains surrounding Ljubljana, and wrapped with continuous ribbons of terraces, allowing for the units to open fully towards the outside.

18-situla_all-around-terraces-completely-closed-copy

situla

situla2

A continuous enclosure in copper/bronze colored perforated sliding aluminum panels projects an ever-changing, but simultaneously uniform appearance of the multipurpose complex to the city.

06-situla_-view-towards-entrance-plaza-


Project Team: Matija Bevk, Vasa J. Perovic, Andrej Ukmar, Christophe Riss, Jure Kozin, Gonzalo Piqueras, Blaz Gorican, Natasa Sprah, Maja Valic, Davor Pocivasek, Ida Sedusak.
Structural Engineering: Gravitas d.o.o., Gorazd Crnko, Mitja Kovacec.
Building Physics: Detailing Polytechnic d.o.o., Peter Zargi.
Mechanical Engineering: Architron d.o.o., Rudi Grahek, Robert Krese.
Electrical Engineering: Luxor group, Ivica Klodic, Miroslav Jemec, Momcilo Lalic.
Electrical Engineering: IBE d.d., Viktor Leskovec, Silvo Topler.
Drainage Engineering: Komunalaprojekt d.o.o., Niko Nosan, Dusan Ristanovic.
Traffic Engineering: Projekt GT d.o.o., Gasper Blejec, Bostjan Ramovs.
Construction Supervision: MCM inzeniring d.o.o., Milan Crepinsek, Josip Sostar.
3D visualization: Ardevi d.o.o., Jure Judez.