CIL: Social, Urban and Architectural Transition

AAVP | Aterlier Architecture Vincent Parreira

Architects: Atelier Architecture Victor Parreira
Location: Paris, France
Area: 5,611 m2
Year: 2018
Photography: Luc Boegly

The aim is to propose a social, urban, and architectural transition. This is to answer to the network of various built archetypes within the district on many levels. It suggests articulating the structure in two volumes.

This articulation makes it possible to direct the views and orientations so they relate to different urban environments and atmospheres. The garden made in the likeness of the Maison des Arts’ counterpart, will provide an added value to the outskirts of Paris. It will be highly exposed to vehicle traffic, particularly due to the beltway situated nearby.

On the other side, facing the “Cité Internationale Universitaire de Paris”, the building will interact with the Maison des Arts et Métiers, where it will form a real urban façade, fitting of a “faubourg” piece of architecture. Thus, the façade shows a variety of horizontal layers: a glass-based ground floor, three larch wood-clad floors, and finally the top floor in drilled aluminum sheets.

The selected materials determine in the appearance of the building and answer to all functional, economic and environmental requirements. The residence will accommodate apartments from 20 to 40 square meters, as well as common rooms for either work or leisure. Each housing unit will include an entrance with a kitchenette beside it, as well as a living room and a bathroom.