34 Dwellings: Combining Three Different Programs

muoto

Architects: muoto
Location: Paris, France
Area: 5.180 m2
Year: 2017
Photography: Maxime Delvaux

This design responds to the challenge of combining three different programs into one composite building that stretches along Rue Stendhal in the north-east part of Paris.

The building enters into a dialogue with a large patch of grass that covers water tanks. In order to orient the courtyard, balconies and dwelling spaces relative to the sun, the project opens fully onto the nearby the green space. This strategy is accompanied by a detailed breakdown of built volumes, which preserves distant views to neighbouring condominiums and provides air and light to the new linear garden that extends to the rear of the building. The design aims to incorporate the building into the composite skyline of the neighbourhood as well as the broader horizon of eastern Paris.

The organization aims to resolve all issues of coexistence between the three programs, ensuring their ability to benefit from the different qualities of the site, which include: protection and natural light for the nursery; independence and large outdoor spaces for the emergency shelter; brightness, compactness, multiple orientations and distant views for the dwellings.

The identity of the building is derived from a system of exterior sun protection, differentiating the different programs while ensuring their varying degrees of privacy.