Woodstock Poolhouse: Between the Towering Trees

North River Architecture

Architects: North River Architecture
Location: Woodstock, USA
Area: 185 m2
Year: 2018
Photography: Deborah DeGraffenreid

The Catskill forest comes right up to the doors of this poolhouse located in the hills outside of Woodstock, NY. At 2,000 square feet and only 18 feet wide, this slim building fits between the towering trees and contains a 60-foot indoor lap pool, spa bathroom, exercise room, and a covered deck that steps down to the forest floor.

Providing a private retreat for the owner and guests, North River’s design concept opens up the building to the outdoors on every façade with long sets of folding doors.

In colder months, triple-pane glass doors keep the rooms airy and bright while significantly conserving energy. Passive House principles of airtightness and insulation substantially reduce the energy required to keep the building and the pool comfortable year-round.

Materials were selected for their durability and beauty, and include sapele wood flooring, decks and ceilings, locally sourced limestone floors and counters, waterproof plaster walls, custom fabricated light fixtures, standing seam Galvalume roofing, and custom-milled Eastern White Pine siding and timbers, most of which was carefully harvested from the building site while leaving others towering above.