Tirpitz

BIG-BJARKE INGELS GROUP

Architects: BIG
Location: Blåvand, Denmark
Size: 2,800 m2
Year: 2017
Photography: Rasmus Hjortshøj, Laurian Ghinitoiu

The new TIRPITZ is a sanctuary in the sand that acts as a gentle counterbalance to the dramatic war history of the site in Blåvand on the west coast of Denmark.

The 2,800 m2 ‘invisible museum’ transforms and expands a historic German WWII bunker into a groundbreaking cultural complex comprising four exhibitions within a single structure, seamlessly embedded into the landscape.

Upon arrival, visitors will first see the bunker until they approach through the heath-lined pathways and find the walls cut into the dunes from all sides and descend to meet in a central clearing.

The courtyard allows access into the four underground gallery spaces that have an abundance of daylight even though they are literally carved into the sand.

The exhibitions, designed by Dutch agency Tinker Imagineers, showcase permanent and temporary themed experiences that ground the tale of an impressive war machine.

While set by the heavy hermetic object of the WWII bunker, the new TIRPITZ is a sharp contrast to the concrete monolith by camouflaging with the landscape and inviting lightness and openness into the new museum.


Type: Commission
Client: Vardemuseerne
Collaborators: Akt, Lüchinger+meyer, Tinker Imagineers, Kloosterboer Decor, Big Ideas, Fuldendt, Cowi, Svend Ole Hansen, Gade & Mortensen Akustik, Bach Landskab, Ingeniørgruppen Syd, Kjæhr & Trillingsgaard, Pelcon