The Roof House: a Matter of Light

Sigurd Larsen

Architect: Sigurd Larsen
Location: Copenhagen, Denmark
Size: 150 m2
Date: 2016
Photography: Tia Borgsmidt

This wooden covered house, mainly defined by a roof of sloped surfaces, enlightens its interior from many points and ways, taking advantage of the nordic slanted sunlight and making it become unique in its kind.

Natural light is an essential element when you build in the Nordic countries. Indirect light has a beautiful cold blue color that reminds you of the proximity to the ocean. The low sun from the south adds a warmer yellow light to the spectrum. The Roof House is designed to catch both indirect and direct sunlight at the same time and turn in into an ever-changing experience as you walk through the sequence of rooms.

A perforated wall encircles the house and creates different grades of privacy and windless outdoor spaces. The house is crowned by a roof that slopes towards all four corners of the world.

From an open courtyard, the entrance is located right at the heart of the house. From there, the high ceilings open up to a spacious living room. Below one roof, there is a wing for the parents, with access to a south-western courtyard. The kitchen is directly connected to a south-eastern courtyard offering morning sun. Below two other roofs, you find the children’s area where an annex will later be used as a teenage house with its own entrance.

A series of customized furniture pieces were designed for the house prior to its completion.