Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Architects: Walters & Cohen

Location: Reigate, United Kingdom

Area: 1.620 m2

Year: 2018

Photography: Dennis Gilbert/VIEW

Reigate Grammar School: Masterplan and Space Audit

Following their competition win in 2013, Walters & Cohen first undertook a masterplan and space audit of the school’s existing facilities, which were spread across two sites. At that time, the small parcel of land between them became available and was the ideal site for the new 1,620m2 library and sixth form centre, funded by the Peter Harrison Foundation.

 

The new sixth form centre provides a link between the school’s two main areas whilst also serving as the first stage of the broader masterplan, laying the groundwork for future developments.

The red-brick building reflects the materials, massing and pitched-roof typology of the attractive Victorian school estate. Inside, the library has a wonderfully calm atmosphere. Light filters in from the rooflights at the peak of the building, while bookshelves frame large windows that look out across the peaceful old churchyard. The acoustic treatment means that independent learning and small group work can take place side by side without fuss. Comfortable furniture and traditional work spaces on both floors give pupils more choice of how they would like to study.

Provision of flexible, column-free spaces with natural ventilation was a driving principle of the overall design, and so a hybrid solution of concrete and steel was proposed. The use of RC slabs and concrete-encased steel beams has produced an efficient structure to accommodate the large spans desired by the client, whilst allowing the thermal mass of the in-situ concrete to be utilised in providing natural cooling during the day.

The sturdy exposed trusses and sense of openness continue throughout the building, connecting the library with the classrooms and offices either side. On the ground floor, the sixth form centre is a generous, mature space for study, socialising and lunch. Pupils and staff love the building, which has been described as ‘the knot in the bow tie of the school’.

Architects: Walters & Cohen

Location: Reigate, United Kingdom

Area: 1.620 m2

Year: 2018

Photography: Dennis Gilbert/VIEW

urbanNext (June 25, 2024) Reigate Grammar School: Masterplan and Space Audit. Retrieved from https://urbannext.net/reigate-grammar-school/.
Reigate Grammar School: Masterplan and Space Audit.” urbanNext – June 25, 2024, https://urbannext.net/reigate-grammar-school/
urbanNext February 25, 2019 Reigate Grammar School: Masterplan and Space Audit., viewed June 25, 2024,<https://urbannext.net/reigate-grammar-school/>
urbanNext – Reigate Grammar School: Masterplan and Space Audit. [Internet]. [Accessed June 25, 2024]. Available from: https://urbannext.net/reigate-grammar-school/
Reigate Grammar School: Masterplan and Space Audit.” urbanNext – Accessed June 25, 2024. https://urbannext.net/reigate-grammar-school/
Reigate Grammar School: Masterplan and Space Audit.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/reigate-grammar-school/. [Accessed: June 25, 2024]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats