Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Design: Dorte Mandrup Arkitekter.

Location: Råå, Sweden.

Built area: 525 sq.m.

Client: City of Helsingborg.

Awards: Skåne’s (Scania) Architecture Prize for best building 2014; ICONIC AWARD 2015 – “Architecture – Public with distinction”.

Photographs: Adam Mørk.
Engineer: Tyréns AB.

Energy consultant: AF Consult & Sweco.

Landscape architecture: Marklaget AB.

RÅÅ

Situated on the scenic beach between the old Råå School and the Sea/ Øresund, the children’s day care center embedded in the dune forms a conspicuously inconspicuous silhouette against the green and sand-colored setting of the small Swedish fishing village.

DMA_Raa-03_AM

Yet despite matching the surroundings in shape and color, the building is an unusual eye-catcher.

DMA_Raa-05_AMDMA_Raa-13_AM

The design of the building is based on the surrounding landscape, with its flat slightly sloping dunes and the distinctive typology of the small fishermen’s houses that originally stood on the dune-covered coastal strip.

DMA_Raa-08_AMDMA_Raa-14_AM

The day care center comprises four reinterpretations of these huts, set in a staggered arrangement and held together by a roof structure that stretches beyond their confines. Clad in the same wooden slats as the outer walls, this upper covering seems to continue the surrounding landscape onto the building, thus bringing about a visual interplay of architecture and nature.

RÅÅ Concept Diagram

Axonometric View

Acting as group rooms, the four above-mentioned “huts” form the core of the day care center and, as such, are are connected by spacious multi-functional areas spanned by the sharply contoured roof. The facility is also directly linked to the adjacent primary school of Råå.

raaint

The large windows in the façade and roof create a close connection with the sea and the surrounding landscape, and they provide ideal daylight conditions all year round.

raa

The entire exterior is covered in long strips of multi-tonal Robinia wood, creating a weathered appearance.

DMA_Raa-01_AM

Shallow steps run up the sides of the gently ramped roof, while triangular shards of glazing create windows that follow the angles of the walls and roof.

Design: Dorte Mandrup Arkitekter.

Location: Råå, Sweden.

Built area: 525 sq.m.

Client: City of Helsingborg.

Awards: Skåne’s (Scania) Architecture Prize for best building 2014; ICONIC AWARD 2015 – “Architecture – Public with distinction”.

Photographs: Adam Mørk.

urbanNext (May 21, 2024) RÅÅ. Retrieved from https://urbannext.net/ra%cc%8aa%cc%8a/.
RÅÅ.” urbanNext – May 21, 2024, https://urbannext.net/ra%cc%8aa%cc%8a/
urbanNext May 3, 2016 RÅÅ., viewed May 21, 2024,<https://urbannext.net/ra%cc%8aa%cc%8a/>
urbanNext – RÅÅ. [Internet]. [Accessed May 21, 2024]. Available from: https://urbannext.net/ra%cc%8aa%cc%8a/
RÅÅ.” urbanNext – Accessed May 21, 2024. https://urbannext.net/ra%cc%8aa%cc%8a/
RÅÅ.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/ra%cc%8aa%cc%8a/. [Accessed: May 21, 2024]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats