Kindergarden Schukowitzgasse

kirsch ZT gmbh

Design: kirsch ZT gmbh.
Location :Schukowitzgasse 85, Vienna, Austria.
Client : Stadt Wien, MA 34, MA 19.
Photographs: Hertha Hurnaus.

Situated in a heterogenous suburban surrounding the 2 storey structure expresses a distinct identity harmonizing with its neighboring buildings.

kirsch_kiga_∏-Hertha-Hurnaus_01

Complex simplicity – simple complexity

The concept of a spatial open square core is enlarged by a “filter” layer comprising boxlike secondary rooms, external stairs, sun protected playgrounds and a “green” façade. This intermediate layer works as a “verandah” zone mediating between the inside and the outside, allowing manifold outlooks and insights. Inside perspectives enable the user at any point to orientate him/herself within the building.

kirsch_kiga_exterior

Functional openness – spatial intimacy

The entrance, administration / therapy, the bistro and 2 group rooms for infants are situated on the ground floor. On the first floor, there is a floating space for 4 groups according to the occupant’s concept of an “open mode” . One of the groups is separated by glass walls to serve as a relaxation room. The servicing rooms (i.e sanitary boxes, storage and play niches) are placed at the façade as annexes to the main space.

kirsch_kiga_∏-Hertha-Hurnaus_05

kirsch_kiga_∏-Hertha-Hurnaus_07

kirsch_kiga_interior
Construction

To stick to the prefixed schedule for completion, the choice fell on a mixed system of prefab-construction between in situ concrete and prefabricated cross laminated timber:

The ground slab and the slab between ground and upper floor of the square core (22 / 22m) is made of in situ concrete combined with columns of spun concrete. The roof is made of cross laminated timber (BBS), as well as the prefabricated boxes. A rectangular core of reinforced concrete and the slab next to the central staircase are used for the lateral reinforcement of the building.

kirsch_kiga_first-floor
Plans

kirsch_kiga_elevation

Elevations
HVACR

The kindergarden fulfills the requirements of a passive house standard. The heating and cooling system is based on a air / water heating pump situated on the flat roof.

kirsch_kiga_∏-Hertha-Hurnaus_03


Awards: 1.prize, EU wide open competition.
Total floor area: 1.225 s.q.m.
Effective surface: 1.150 s.q.m.
Size of building site: 1.500 s.q.m.
Project leader: DI Hannah Feigl.
Structural engineer: Werkraum Wien ZT Gmbh.
Planning HVACR: Bauklimatik Gmbh, Technisches Büro Braun.
Landscape design: Rajek Barosch Landschaftsarchitektur.
General contractor: Fa. Pittel & Brausewetter Wien.
Timber construction: Fa. Kaufmann Bausysteme Reuthe.