Group of Schools

Dominique Coulon & Associés

Design: Dominique Coulon & Associés.
Architects: Dominique Coulon and Steve Letho Duclos.
Design team: Fanny Liénart and Olivier Poulat.
Client: Ville de Montpellier.
Location: 89 Joan Miro Avenue, Montpellier, France.
Photographs: Eugeni Pons.

The ‘André Malraux’ school unit is part of Montpellier’s dynamic for development, the aim being to connect the city with the sea. The school is set on a small triangular plot of land, in keeping with the urban policy for densifying a new residential area.

04_MONTPELLIER_DSC_4040_©Eugeni-Pons

01_MONTPELLIER_CF038223_©Eugeni-Pons

The ground floor is taken up by the nursery school and the center for before- and after-school activities. The primary school occupies the other two floors, with its playground on top of the nursery school. The volumes are designed as autonomous elements which appear to slide over each other, with their cantilevering providing covering for sections of the playground. Each volume is given a different color or material. The bays have been designed according to their orientation and the level of light that is required.

siteplan

Site Plan

diagrams

Diagrams

plans

Plans
elev&sectelev&sectElevations & Sections

Circulation routes receive natural lighting from the patios and tall openings. The first-floor classrooms can be accessed directly from the playground, without having to pass through the rest of the building.

11_MONTPELLIER_CF038281_©Eugeni-Pons09_MONTPELLIER_CF038359_©Eugeni-Pons16_MONTPELLIER_CF038450_©Eugeni-Pons

The classrooms are open at either end, and hence face both north and south. This produces ideal lighting conditions, as well as natural cooling as air passes through the classrooms from one end to the other.

06_MONTPELLIER_CF038251_©Eugeni-Pons05_MONTPELLIER_CF038233-1_©Eugeni-Pons08_MONTPELLIER_DSC_4039_©Eugeni-Pons


Construction site supervision: Steve Letho Duclos and Olivier Poulat.
Structural engineer: Batiserf Ingénierie.
Electrical engineer: BET G.Jost.
Mechanical plumbing: Solares Bauen.
Cost estimator: E3 Economie.
Acoustics: Euro Sound Project.
Landscape: Bruno Kubler.
Surface: 3,444 sq.m.
Budget: 7,300,000 euros.