West Village: A Maxi-courtyard

Jiakun Architects

Architects: Jiakun Architects
Location: Chengdu, China
Area: 135.552 m2
Year: 2014

West Village is a maxi-courtyard that adopts an atypical design when compared to other commercial complexes: its centrifugal layout encircles the entire block to maximize the inner area for sports and green areas, like a park, echoing the form of a basin and encompassing a diverse public life.

Smaller bamboo courtyards exist within bigger ones. They are open to the public, and visitors are welcome to walk through freely. The spatial design enables the traditional leisure lifestyle under the shade of bamboo, refreshing the collective memories of locals.

Its functional structure allows miscellaneous forms of expression to take over the customizable spaces at will, while the large scale of the courtyard displays a vernacular façade that encourages creativity.

An elevated runway runs along the silhouette of the courtyard all the way up to the rooftop and then back to the ground. This constant change of altitude activates a dynamic flow of energy within this architectural project and offers joggers and cyclists an unusual experience.