West Village: A Maxi-courtyard
https://urbannext.net/west-village/

West Village: A Maxi-courtyard

Posted on July 1, 2019 by martabuges

Categories: , , , ,

West Village is a maxi-courtyard that adopts an atypical design when compared to other commercial complexes: its centrifugal layout encircles the entire block to maximize the inner area for sports and green areas, like a park, echoing the form of a basin and encompassing a diverse public life.

Smaller bamboo courtyards exist within bigger ones. They are open to the public, and visitors are welcome to walk through freely. The spatial design enables the traditional leisure lifestyle under the shade of bamboo, refreshing the collective memories of locals.

Its functional structure allows miscellaneous forms of expression to take over the customizable spaces at will, while the large scale of the courtyard displays a vernacular façade that encourages creativity.

An elevated runway runs along the silhouette of the courtyard all the way up to the rooftop and then back to the ground. This constant change of altitude activates a dynamic flow of energy within this architectural project and offers joggers and cyclists an unusual experience.

West Village: A Maxi-courtyard – urbanNext Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Architects: Jiakun Architects

Location: Chengdu, China

Area: 135.552 m2

Year: 2014

West Village: A Maxi-courtyard

West Village is a maxi-courtyard that adopts an atypical design when compared to other commercial complexes: its centrifugal layout encircles the entire block to maximize the inner area for sports and green areas, like a park, echoing the form of a basin and encompassing a diverse public life.

Smaller bamboo courtyards exist within bigger ones. They are open to the public, and visitors are welcome to walk through freely. The spatial design enables the traditional leisure lifestyle under the shade of bamboo, refreshing the collective memories of locals.

Its functional structure allows miscellaneous forms of expression to take over the customizable spaces at will, while the large scale of the courtyard displays a vernacular façade that encourages creativity.

An elevated runway runs along the silhouette of the courtyard all the way up to the rooftop and then back to the ground. This constant change of altitude activates a dynamic flow of energy within this architectural project and offers joggers and cyclists an unusual experience.

Architects: Jiakun Architects

Location: Chengdu, China

Area: 135.552 m2

Year: 2014

urbanNext (September 29, 2023) West Village: A Maxi-courtyard. Retrieved from https://urbannext.net/west-village/.
West Village: A Maxi-courtyard.” urbanNext – September 29, 2023, https://urbannext.net/west-village/
urbanNext July 1, 2019 West Village: A Maxi-courtyard., viewed September 29, 2023,<https://urbannext.net/west-village/>
urbanNext – West Village: A Maxi-courtyard. [Internet]. [Accessed September 29, 2023]. Available from: https://urbannext.net/west-village/
West Village: A Maxi-courtyard.” urbanNext – Accessed September 29, 2023. https://urbannext.net/west-village/
West Village: A Maxi-courtyard.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/west-village/. [Accessed: September 29, 2023]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats