Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Design: PAX. ARQ.

Location: São Paulo, Brasil.

Built area: 1,352.18 sq.m.

Photographs: Fran Parente.
Project management: ADDVENT Engenharia / Eng. Danilo Ventoja Peres.

Structure: SISTEMA ENGENHARIA E ARQUITETURA.

Exhaust: KSG Projetos.

Hydraulic and electrical: Eng. Humberto Farina.

Formwork and body guardrails: Inovatta Brasil.

Construction: SISTEMA ENGENHARIA E ARQUITETURA LTDA.

Metal structure consultant: NICMETAL ESTRUTURAS METÁLICAS.

Rio Novo

Faced with the profusion of new buildings in the city of São Paulo, the word “renew” does not seem to be part of the city. “Rehabilitate,” “revive”: the prefix “re“ insinuates enhancing what already exists, which is often overlooked, and adapting it to new urban dynamics. The “Edifício Rio Novo” project comes into this reality, as a result of a partnership. One resident who wanted to renew his property, rather than moving into a new venture, launched a challenge: add balconies to an existing building, with residents on site.novo4

novo1

Building in front of the existing structure was the primary condition. The “Edifício Rio Novo”, originally built in the 70s, has significant features that reflect that period for that neighbourhood, so one of the project conditions was to preserve its particular identity and create a structure that could dialogue with the old building – not erasing the memory of the city but renewing it.

novo

Existing Building. The past, nature, and the new

The front-facing possibilities of this new environment are private. Every resident occupies the space, justifying it as a recreational area in the open air.

03_IMG_981202_IMG_940403_IMG_9795const

The Intervention

Due to the specific conditions of the old building, we could build up to 80m² in cantilever, with 40m² for each apartment.

novo3

The construction needed to be clean, fast and cause minimal impact to residents and the neighborhood.

130926_PAX_015_Fran_Parente_4799

As a result of the guidelines, we chose to use a metal structure, which provided a clean construction site and quick assembly. After the work, each owner was responsible for customizing their own balconies. A central exhaust system was planned to provide for installing pizza ovens and grills according to each resident’s desires.

131024-Saint-Gobain---Rio-Novo-3_3_-5
Balcony Customization Plan
novo2
Design: PAX. ARQ.

Location: São Paulo, Brasil.

Built area: 1,352.18 sq.m.

Photographs: Fran Parente.

urbanNext (March 4, 2024) Rio Novo. Retrieved from https://urbannext.net/rio-novo/.
Rio Novo.” urbanNext – March 4, 2024, https://urbannext.net/rio-novo/
urbanNext May 20, 2016 Rio Novo., viewed March 4, 2024,<https://urbannext.net/rio-novo/>
urbanNext – Rio Novo. [Internet]. [Accessed March 4, 2024]. Available from: https://urbannext.net/rio-novo/
Rio Novo.” urbanNext – Accessed March 4, 2024. https://urbannext.net/rio-novo/
Rio Novo.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/rio-novo/. [Accessed: March 4, 2024]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats