Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Team: Studioninedots, DELVA Landscape Architects, Skonk, Eigen Haard, Techniplan

Location: Kop Zuidas, Amsterdam-Zuid, NL

Status: competition entry

Images: MIR, 3D Studio Prins
Client: Synchroon

Type: Publieke ruimte, voorzieningen, parkeren, werkruimtes, restaurant, appartementen

Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl

Project team: Wouter Hermanns, Gerty Daniëls, Stefan Dannel, Jurjen van der Horst, Stijn de Jongh, Laura Miezite

Label: BREEAM Outstanding

Model: KU+

Project REBEL: the Next Collective Greenery

REBEL is a bold, flexible and sustainable design for the A10-Kop Zuidas plot in Amsterdam.
A smart framework enables spatial flexibility for a mixed-use building; green, collective and aimed at an ambitious international audience. Although REBEL is not the winning entry, the team comprised of Synchroon, Studioninedots, DELVA Landscape Architects, Skonk, Techniplan and Eigen Haard proudly presents the concept and design for the tender.

Urban dynamic

REBEL is located beside the A10 ring road, on a site intersecting the corporate Zuidas district and the quiet Rivierenbuurt neighborhood. Programmatically and architecturally REBEL contrasts as well as complements both contexts. The urban dynamic of the site is captured in the design of the bold, flexible and sustainable building, which is aimed at a young and ambitious international audience.

Recognizable and future-proof

With a strong, distinctive identity, REBEL is recognizable from all sides thanks to its three-dimensional gridwork. This framed construction offers flexibility for programming spaces in an innovative way while retaining the building’s character and coherence. The grid facilitates diverse functions, both after completion and in the future.
The framework can be filled in by adding floors and walls. However, their absence has a more powerful effect: openings, outdoor spaces and voids add liveliness for high quality living, working and leisure in the complex.

Programme

REBEL is THE place for rebels on a mission: dynamic urban dwellers on the lookout for a place where living, working and social interaction come together. REBEL offers a lively mix of commercial and social/cultural functions. Diverse apartment types are combined with branded offices and smaller workspace units. The ground floor is the social heart of REBEL. As a meeting place for both residential and commercial occupants and the neighborhood, this urban living room is activated throughout the entire day. The cinema, restaurant, shops and coffee bar with workspaces are accessed from here. Residents and commercial occupants have the opportunity to share cars and bikes.

Connections

REBEL’s core shows the flexibility of the framework which is at its most open here. This brings light and air into the deep volume. The resulting voids connect the floors and function visually and physically. Above, this creates the effect of generous spaces opening up with cathedral-like proportions. Daylight enters the main void through the inner courtyard of the upper building, reaching even the lowest podium floor.

Raw shell, green core

REBEL is constructed from honest, neutral and pure materials. The façade elements made of raw, recycled concrete indicate work and living zones; untreated larch wood frames the public areas. This combination underlines the character of REBEL’s raw shell. And the core: a lush green landscape. Composed of carefully chosen plants and trees, this green interior improves the work environment and acoustics in the shared internal spaces and softens the roof and layered façade of the complex.
Flowing from outside to inside, the green landscape within is clearly visible. Transparent and open, the building communicates honestly with its surroundings. Far from being anonymous and introverted, the building proudly showcases its sustainability and diversity at all times of the day.

Kop Zuidas tender

This year the municipality of Amsterdam wrote a tender for a work/living complex along the Kop Zuidas section of the A10 ring road. The last round of the tender, where four groups were selected to submit a design, concluded with the announcement that AM with Team V Architectuur’s scheme, Crossover, was appointed for further development. Team REBEL congratulates Team Crossover!

Team: Studioninedots, DELVA Landscape Architects, Skonk, Eigen Haard, Techniplan

Location: Kop Zuidas, Amsterdam-Zuid, NL

Status: competition entry

Images: MIR, 3D Studio Prins

urbanNext (February 21, 2024) Project REBEL: the Next Collective Greenery. Retrieved from https://urbannext.net/project-rebel/.
Project REBEL: the Next Collective Greenery.” urbanNext – February 21, 2024, https://urbannext.net/project-rebel/
urbanNext December 27, 2017 Project REBEL: the Next Collective Greenery., viewed February 21, 2024,<https://urbannext.net/project-rebel/>
urbanNext – Project REBEL: the Next Collective Greenery. [Internet]. [Accessed February 21, 2024]. Available from: https://urbannext.net/project-rebel/
Project REBEL: the Next Collective Greenery.” urbanNext – Accessed February 21, 2024. https://urbannext.net/project-rebel/
Project REBEL: the Next Collective Greenery.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/project-rebel/. [Accessed: February 21, 2024]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats