Haus Schnifis: A Wooden House

ma_ma

Architects: ma_ma
Location: Walgau, Austria
Year: 2019
Photography: Hanno Mackowitz

House Schnifis is centrally located in Walgau, Vorarlberg in front of the Großes Walsertal with a view of the Rätikon mountain range. This region is characterized by agricultural buildings, from which the House Schnifis has copied some elements: the clear simple volume, the solid base with lime plaster, the open horizontal laths to the west, the simple sliding doors, the wooden construction and the central kitchen.

The ground floor is cut into the slope and constructed in a solid construction with building component activation. In this way, the solar energy is stored in the building mass. A wooden building with a saddle roof in copper roofing stands on top of it. The floor plans play with density and generosity. The upper floor has a western terrace and an open gable with gallery.

In the east, compact rooms are lined up. The handling of tradition and innovation and the use of suitable building materials serve as the foundation for a contemporary relationship to agriculture, landscape and, finally, to a successful culture of life.