Eco-site: To Sustainably Manage and Exploit Local Resources and Waste

Atelier PNG

Architects: Atlier PNG
Location: Villard de Lans, France
Area: 1500 m2
Year: 2020

On the Vercors plateau, an eco-site was created to sustainably manage and exploit local resources and waste.

The main activity in this remote valley is related to silviculture. The new equipment is an additional tool, a facility expected to improve working conditions and the difficulty of daily tasks through an efficient, warm and spacious building. The project consists of a main technical volume (a transfer dock for waste treatment and garages) as well as domestic-scale volumes gathering the offices and workshops.

The brief also centered on promoting a common resource: wood from local forests.

Located on the edge of the forest, as close as possible to the logging areas, the construction is designed and dimensioned based on the available timber species, tools and local savoir-faire. Logs cut during the year dry out in the shade of the trees that remain standing. They are transformed on site to be later used by all trades.

 

The project is a defense of timber construction and its virtues. For the structure, beams, cladding and ceilings, doors, windows, siding and partitions, wood is used everywhere and in various states of transformation: raw, not edged, planed, sanded, oiled. The construction is 100% Vercors wood: 186 m3 of solid wood chopped, sawn and processed on site.

Tone on tone, wood on wood.