Casa CVC: Sequence of Open Spaces

Estudio MMX

Architects: Estudio MMX
Location: Mexico City, Mexico
Year: 2016
Photography: Rafael Gamo

CVC house is generated from the articulation of the garden’s exterior spaces, terraces and the central patio with the spaces that were required by the client, as a way to generate a dialogue between the built space and the open space. In addition, there is a sequence of open spaces with varying degrees of intimacy, providing a gradual passage from the large space of the street to the green space at the back of the plot.

Inside a 3x3x3 grid, ten volumes are distributed around a central patio. This way, the project intertwines two units that can be inhabited independently.

A compact program within a porous massing gives the interior spaces optimal conditions of sunlight and views without compromising the privacy of its occupants and without reducing the open areas (patios and gardens).

The use of red pigmented concrete as a structural systems and for the finishes makes it possible to generate pergolas, slabs, beams and homogeneous walls, which emphasizes the integrated nature of the project.