Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Architects: nArchitects

Location: P.S.1 Contemporary Art Center, New York, USA

Area: 1100 m2

Year: 2004


Learn more:
Program: Urban beach / outdoor lounge and music venue

Client: MoMA / P.S.1

Materials: 30’800lf (10’000m) Philostachys Aurea bamboo, laser cut hot rolled steek, 37’000lf (12’000m) of stainless steel wire, Polyurea on EPS foam, cedar decking, traffic paint, sand, fog system, sound environment.

Competition Team:   Eric Bunge, Mimi Hoang (Principals); Jorge Pereira (Project Architect), Samuel Dufaux, with Kayt Brumder, Phu Hoang, Claudia Martinho, Marica McKeel, Christopher Rountos, Dayoung Shin, Nik Vekic.

Fabrication Team:   Eric Bunge, Nick Gelpi, Mimi Hoang, Matt Hutchinson, Ian Keough, Jonathan Kurtz, Jeannie Lee, Marica McKeel, Jorge Pereira, Aaron Tweedie, with Anthony Acciavatti, Jenny Chou, Samuel Dufaux, Jennifer Fetner, Toru Hasegawa, Mark Hash, Hikaru Iwasaka, Sebastian Potz, Christopher Rountos, Kevin Sipe, Peter Thon, Nik Vekic.

Consultants: Dave Flanagan, President Northeast Chapter, American Bamboo Society, Boston; Markus Schulte, Oce Arup & Partners, NY; Garden: Marie Viljoen, NY; Sound Environment: José Ignacio Hinestrosa.

Bamboo Canopy: A Digitally-made Leisure Shelter

Canopy was a temporary structure built with green bamboo in the courtyard of P.S.1, a contemporary art and music venue whose weekly Warm Up music parties attract 8,000 revelers every Saturday in the summer. Museum goers lounge, play, and dance to some of the most avant-garde DJ’s and groups to visit New York. The weekday and Sunday audience is quieter: students, and families with children. Overall, Canopy was host to more than 100,000 visitors during its five months of existence, during which time it underwent a slow transformation as the freshly cut green bamboo turned from green to tan. This rapid transformation emphasized Canopy’s brevity, allowing visitors to experience the effects of time in a direct and tactile way.

The English word canopy refers to both the overarching covering of a sky and the uppermost region of a forest. The architects developed the idea of a “deep landscape” to stitch together the limits of the existing site (ground, concrete walls, sky) with one material. Canopy relied on a singular tectonic system for shade, structure, and atmosphere. Pinches in the undulating lattice produced a range of shadow densities and patterns across the courtyard. Dips in the canopy defined rooms open to the sky, each with a distinct climatic environment for different modes of lounging: Pool Pad incorporated a large wading pool; Fog Pad was surrounded by nozzles that spread a halo of cool mist on revelers; Rainforest featured a sound environment and misters that provided intermittent rain showers and randomly soaked the crowd; and Sand Hump’s sandy cove maximized exposure to either sun or shade.

Process: 3D to 2D to construction

nARCHITECTS’ challenge resided in the physical translation of a geometrically precise structure, using a natural material with inherently variable characteristics. Every arc in Canopy was digitally modeled in 3D, then exported as a 2D elevation drawing with its exact length and intersection points indicated. The type, general shape, and critical radius of the arc dictated the pole selection, orientation, and splicing method. nARCHITECTS and their team of architecture students and recent graduates then spent six weeks on site testing each arc type to determine the maximum span, minimum bending radii, and overlap dimensions, before building the structure itself over a period of seven weeks. The project utilized 9,400 meters of flexible, freshly cut green Phyllostachys aurea bamboo from Georgia, spliced and bound together with 11,300 meters of stainless steel wire.

 

Since Canopy was designed as a three-dimensional structural network, the arcs were subjected to more stress during erection than in the final stage. The architects devised a phasing sequence that optimized the structural capabilities of bamboo and minimized breakages. Starting with small areas of the canopy, the team erected structural spanning arcs first and non-supporting arcs second, repeating the sequence until the overall shape had developed. Each arc was assembled on the ground by splicing together 7-meter bamboo poles with stainless steel wire and marking off each intersection point. Their tips wrapped in neoprene, structural spanning arcs were inserted into the steel pipes welded to either ring beams or wall straps. Once lifted into place, they were temporarily held at their intersections with other arcs with plastic zip ties. Matching the exact length of the drawn profile from the digital model naturally produced a close approximation in shape and height for each erected arc. However, the precise geometry was achieved by stretching surveying strings across critical gridlines, adjusting heights with temporary posts and nudging each arc into place before finally binding each intersection with wire. The wire made for a rigid lattice, and the final canopy acted as a multi-directional structural network of more than 300 individual arcs, whose shape was precisely translated from the digital model.

At the end of the summer, nARCHITECTS sold the bamboo as raw material to the artist Matthew Barney’s studio, for the construction of scaffolding in a film set. Everyone assumed that the bamboo would have lost its elasticity after being effectively molded into shape for so long, so it was a surprise when the bamboo immediately sprang back straight as soon as it was cut down.

 

Architects: nArchitects

Location: P.S.1 Contemporary Art Center, New York, USA

Area: 1100 m2

Year: 2004


Learn more:

urbanNext (April 14, 2024) Bamboo Canopy: A Digitally-made Leisure Shelter. Retrieved from https://urbannext.net/bamboo-canopy/.
Bamboo Canopy: A Digitally-made Leisure Shelter.” urbanNext – April 14, 2024, https://urbannext.net/bamboo-canopy/
urbanNext February 12, 2018 Bamboo Canopy: A Digitally-made Leisure Shelter., viewed April 14, 2024,<https://urbannext.net/bamboo-canopy/>
urbanNext – Bamboo Canopy: A Digitally-made Leisure Shelter. [Internet]. [Accessed April 14, 2024]. Available from: https://urbannext.net/bamboo-canopy/
Bamboo Canopy: A Digitally-made Leisure Shelter.” urbanNext – Accessed April 14, 2024. https://urbannext.net/bamboo-canopy/
Bamboo Canopy: A Digitally-made Leisure Shelter.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/bamboo-canopy/. [Accessed: April 14, 2024]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats