Teopanzolco Cultural Center: A Platform Between the Past and the Present

Isaac Broid | PRODUCTORA

Architects: Isaac Broid | PRODUCTORA
Location: Cuernavaca, Morelos State, Mexico
Surface: 7,000 m2
Date: 2017
Photography: Jaime Navarro

The new Cultural Center of Teopanzolco links the past and the present of Cuernavaca by creating a platform-shaped building that adapts to the surroundings and becomes an exterior theatre itself with sights to the archeological ruins of the ancient settlement.

The project for the new cultural center is located on a site opposite the archeological zone of Teopanzolco, a situation that proposes two fundamental strategies: on the one hand, to enhance the relationship with the archeological site and, on the other, to generate a significant public space.

The building is organized around two elements: a triangular building that contains the public programs (lobbies, services, box office, cloakroom, auditorium) and the platform surrounding it that contains the operation zones (dressing rooms, storage, workshops, etc.), including a multipurpose black box theater.

The horizontal platform surrounding the triangular building serves as a viewing area for the archeological zone and towards the city. This grand plinth contains a series of patios, one of which, facing the secondary entrance to the auditorium has been sunk into the ground to create a small open-air theater space. This platform generates a variety of exterior spaces and resolves the secondary access to the interior of the auditorium or to the platform itself, while incorporating the existing large trees.Meanwhile, the main triangular-shaped roof comprises a large stepped ramp that emerges from the intersection with the horizontal platform that surrounds it and substantially reduces the physical presence and visual impact of the new building, as well as converting the roof itself into an additional open-air auditorium, which has the archeological site as a backdrop. This large triangular esplanade forms the roof of the auditorium’s main hall – and contains another, smaller triangular esplanade that in turn forms the roof of the main lobby. Both platforms descend in opposite directions and create a visual interplay of inclined planes that can be seen from different points of the building. The main lobby is a semi-open space with strategically located apertures permitting cross-ventilation, thus avoiding the need for electrical air conditioning systems. The axis of composition of the triangular floor plan of the entrance space was deliberately aligned with the main pyramid. As a result, the lobby – situated exactly opposite the pyramid – becomes an overlook, a space for meeting before or after events, and a space that establishes an ongoing dialogue with contemporary cultural life as well as the presence of the past. 

 


Collaborators: Gerardo Galicia, Pamela Martinez, Josue Palma, Alonso Sanchez, Rosalía Yuste, Antonio Espinoza, Diego Velazquez, Gerardo Aguilar, Jesús Minor, Juan Pablo Perez, Oswaldo Delgadillo, Mariana Toro, Valeria Alvarado y Eitan Vazquez
Structural Engineering: Colinas del Buen (Efren Franco y Selene Cortes)
Technical Engineering: Taller M2 (Jose Madrid)
Theatre Consulting: Alejandro Luna e Itzel Alba
Acoustic  Consulting: Cristian Ezcurdia y ARUP (Jaume Soler)
Lighting Design: Luz y Forma (Luis Lozoya)
Bioclimatic Counsel: Bioarquitectura (Gerardo Velazquez Flores)
Client: Secretary of Culture of the Morelos State
Type: Cultural Infrastructure