Red Pepper House: Local Construction Systems, Workmanship, and Sense of Space

Urko Sánchez Architects

Architect: Urko Sanchez Architects.
Location: Lamu, Kenya.
Year: 2007-2009.
Collaborators:  Satt, Fernando Navadijos.
Gross Area: 1500 s.q.m.
Photographers: Stevie Mann, Alberto Heras.

Located on the island of Lamu towards the north end of the town, the plot is immersed in vegetation and bordered by the beach on its southeast slopes. The forest, consisting mainly of mangroves, provides very few open spaces in between and hosts an abundance of chirping birds. These natural features enable the development of a building, whose design creates a harmonious dialogue with its surroundings. Without being completely isolated from the local population, its location provides a space where privacy is safeguarded by the nature that surrounds it.

03-TRPH_aerea3_300dpi---Stevie-Mann

The challenge is to give response to very specific requests not specifically related to the local tradition and to do it using the local construction systems, workmanship, and sense of space, looking towards the future yet having one leg grounded in the past.

40-TRPH_aerea1_300dpi---Alberto-Heras

Gaining knowledge from local Lamu construction, the project will be approached in a similar way and, paying great respect to the surrounding environment.

The house is to be integrated with the history and nature of the island composing a dialogue of organic architecture.

02-TRPH_aerea5_300dpi---Alberto-Heras

01-TRPH_aerea4_300dpi---Alberto-Heras

Space distribution

The idea is to respect all the big trees on site and take advantage of them to create a disposition of open/closed and sunny/shadowy areas. The footprint of the house is the result of building only in the areas not occupied by trees. this footprint corresponds to the area covered by the roof structure with no walls, the only enclosed spaces are the bedrooms which are linked together under the continuous roof.

20141003104311-trphconstruction01jpg

Plans00_TRPH_Location_300dpi

Location

Plans01_TRPH_Groundfloor_300dpi

Plan

Plans02_TRPH_Elevations_300dpi

Elevations

Plans03_TRPH_Section_300dpi

Section
Architectural language

The architecture incorporates different levels of closure that create a transition between indoors and outdoors.

Arriving to the house from Lamu we find small coral stone masonry houses on the sandy beach creating a scattered urban pattern. This layout and material is used for the setting out of the bedrooms, the only fully enclosed spaces in the house, presenting a sense of security and intimacy.

In the Swahilli architecture the makuti roof is used as a structure over the roof of the house or detached as a temporary construction. Here it has been enlarged to cover the dispersed layout of the rooms under a single space protecting from sun and rain, In this external spaces one can share a close connection with nature.

The relation between the traditional elements has been altered to meet the client’s requests.

04-TRPH_lateralview_300dpi

05-TRPH_outsidewall_300dpi

Environment

The whole design and construction process was engineered to be as eco-friendly as possible. The footprint using the open spaces avoids cutting down the mangroves.

The use of purely manual labour and local materials such as timber and coral stone ensured that the project had minimal impact on the environment with a very low carbon footprint. Local craftsmen intricately completed the traditional handiwork.

In order to exploit the sunny climate of Lamu, the project hosts two different solar energy collection devices. Solar water heaters absorb the sunlight and use the energy to heat water. The advantage of these solar heaters is that hot water is available on demand throughout the course of the day without negatively affecting the environment. It only seems right that the same idea is incorporated in generating power and thus the project also uses photovoltaic cells to provide electricity to the house.

Like the construction process, the use of solar energy ensures that the running of the building also keeps a very low carbon footprint and minimal environmental impact.

The house accommodates a water tower that uses gravity to send water to the taps and showers and eradicates the need for a pressure pump.

07-TRPH_entrance_300dpi---Stevie-Mann

Temperature control

Lamu can get very hot during both day and night.

Passive means of ventilation are used.

roof

Cross ventilation by having windows or large open spaces on the windward and lee sides of the building allows airflow across the space. This naturally cools the room. Winds passing over the sea will bring a cool breeze into the house and the lack of energy usage in this process makes the building very sustainable.

35-TRPH_construction10_300dpi

36-TRPH_construction15_300dpi

The materials used play a part in keeping the building cool. The traditional makuti roof provides a barrier from the sun and is also a good thermal insulator. The coral stones used for construction share the same quality keeping the rooms cool.