Parking Saint Roch: Including Plans for Extension

Archikubik

Architects: Archikubik (Marc Chalamanch, Miquel Lacasta & Carmen Santana).
Location:ZAC Nouveau Saint Roch, Montpellier, France.

The new parking is located in the heart of Montpellier, in the ZAC New Saint-Roch including the plans for the extension of the city center. The Parking is the structuring link in the extension of pedestrian areas between the Place de la Comédie and the train station. Saint Roch, in the heart of the railway landscape, completes “the intermodal transport unit” of the exchange of the train station.

_MG_9393+94

_MG_9403+04-low

_MG_9147+48

_MG_9433+34

_MG_8749+50

The insertion of the “suspended-street”, spine of the parking space, establishes an enlargement of the public space (ep) and re-activates the relationship between the users of the parking and the locals. It can be either a passage or a place, depending on the expansion of the “suspended-street”, but on either case it is a place of social cohesion.

Plan-de-Situation

Site Plan

This space illustrates the concept of shared private spaces (epp) that invite to recreate the link between users by promoting meetings and joint ownership within private spaces, natural continuation of the dynamic public space.

diagrams

Diagrams

sections

Sections

This new parking has the ability to go beyond the original program and turns into a relationship building, acting on the bases of its environment. The beacon element of the parking is also an urban connecting element that creates a junction with the station area located to the east, and the railway tracks, now connected to the rest of the sector by the only bridge of Sète.

_MG_9570

The building contains in its DNA code the potential mutability and evolutionally, to accommodate future uses like offices and homes, or other emerging uses in this new era of an information society. In short, it must integrate the time vector in architecture to be able to be projected into the future.

_MG_9350+51

The use of a sustainable material like clay, combined with an innovative application: the ceramic fabric, allows us to incorporate an urban quality and brings the building to a kinder scale, making it turn into an organoleptic building that vibrates to the passing of trains and wind.

_MG_8847+48

_MG_8963+64

_MG_9022+23

_MG_9261+62

_MG_9558+59