Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Design: Peter Pichler Architecture + Pavol Mikolajcak.

Design team: Peter Pichler, Pavol Mikolajcak, Gianluigi D´Alosio, Simona Alu, Giovanni Paterlini, Matteo Savoia, Silvana Ordinas, Krzysztof Zinger, Jens Kellner.

Engineer: Dr. Ing. Andreas Erlacher.

Location: Obereggen, Südtirol, Italy.

Client: Obereggen AG / Spa.

Photographs: Oskar Dariz, Jens Rüßmann.

Oberholz Mountain Hut

Peter Pichler Architecture, in collaboration with Arch. Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at an altitude of 2,000 m in the Italian Dolomites in 2015. The new hut contains a restaurant and is located next to the Oberholz in Obereggen cable car station with direct connection to the ski slopes.

The cantilevering structure grows out of the hill like a fallen tree with three main branches, creating a symbiosis with the landscape. Each branch faces towards one of the three most important surrounding mountains. At the end of the branches a large glass façade frames the surrounding mountains from the interior of the hut. The sloped roof shape takes its inspiration from typical huts in the area, while the branching roof and complex interior structure express a new and contemporary interpretation of the classic mountain hut.

The interior is defined by a complex, curvilinear and visible wood structure that gradually fades into the walls, creating “pockets” for intimacy. It can also be interpreted as a new open space interpretation of the classic “Stube”, well known among the typical structures of the area.

The entire hut is constructed with wood: structural elements and interior in spruce, the façade in larch, and the furniture in oak – all typical woods from the area. A homogenous sculpture with local materials.

The ground floor of the hut consists of the main restaurant / lounge area. The bar is located next to the entrance and is directly connected to the restaurant. Kitchen and food storage / delivery spaces are also on the ground floor. Main restrooms, staff room and technical facilities are located on the -1 floor. The outdoor space is defined by a big terrace oriented towards the southwest.

Plans

Elevations & Sections
Design: Peter Pichler Architecture + Pavol Mikolajcak.

Design team: Peter Pichler, Pavol Mikolajcak, Gianluigi D´Alosio, Simona Alu, Giovanni Paterlini, Matteo Savoia, Silvana Ordinas, Krzysztof Zinger, Jens Kellner.

Engineer: Dr. Ing. Andreas Erlacher.

Location: Obereggen, Südtirol, Italy.

Client: Obereggen AG / Spa.

Photographs: Oskar Dariz, Jens Rüßmann.

urbanNext (April 17, 2024) Oberholz Mountain Hut. Retrieved from https://urbannext.net/oberholz-mountain-hut/.
Oberholz Mountain Hut.” urbanNext – April 17, 2024, https://urbannext.net/oberholz-mountain-hut/
urbanNext February 13, 2017 Oberholz Mountain Hut., viewed April 17, 2024,<https://urbannext.net/oberholz-mountain-hut/>
urbanNext – Oberholz Mountain Hut. [Internet]. [Accessed April 17, 2024]. Available from: https://urbannext.net/oberholz-mountain-hut/
Oberholz Mountain Hut.” urbanNext – Accessed April 17, 2024. https://urbannext.net/oberholz-mountain-hut/
Oberholz Mountain Hut.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/oberholz-mountain-hut/. [Accessed: April 17, 2024]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats