Next Gen Park: Educational, Interactive and Conscious Catalysts

KOGAA Studio

Architects: KOGAA Studio
Location: Brno, Czech Republic
Area: 168 m2
Year: 2019
Photography: BoysPlayNice

Depicting the equivalent in size of 1 ton of CO2, the inflatable balloon is a friendly visual reminder to citizens of the consumption of our cities.

Informed by research on urban problematics related to climate change, the architects from KOGAA studio actively challenge the functions of public spaces, transforming them into educational, interactive and conscious catalysts.

Similarly to the architects’ previous urban project “City Cell Prototype”, a fully self-sufficient public installation tackling the problem of water shortages and heat waves, their latest Next Gen Park addresses the issue of CO2 production in our cities by visually representing the amount of 1 ton of CO2 through the size of the air balloon.

On average, the yearly emissions of CO2 per person per year in the Czech Republic amount to 9.8 tons. This iconic landmark raises the environmental awareness in the public realm and, throughout the day, serves as a focal point for discussions on various topics such as the use of public spaces, the introduction of nature into the city, the revitalization of brownfields, waste as a resource, and energy and water management. At night, the inflatable turns into a canvas, projecting interactive animations leading the visitors through the indexes of CO2 production and the measures to be taken in order to lower their footprint, giving citizens the opportunity to reflect on their current way of living.

Strategically installed in a neglected back alley in the city center of Brno, Next Gen Park occupies and mutates its new urban space, generating a hybrid environment that attracts people to it. The new intervention generates a sense of care and belonging to the space, leading to daily cleaning and improved security in the location.

 

The design combines either rented or reusable materials that are simple, economical, robust and quick to build with. The primary structure is a simple scaffolding system, designed together with the partner company Peri. The inflatable part is custom designed and hand-made by local craftsmen from the partner company Reklama Kubíček. It was designed with holes for projectors, making it a perfect 360-degree screen for outdoor events and fully washable and re-usable.

“For us, it was the first time to see our inflatable used as a canvas for projections, where information can be delivered at 360 degrees. Also, its size, and having it anchored on top of another structure, were challenges we solved in close collaboration with the architects.”

The outdoor furniture is from the STACK collection, supplied by the design-focus Czech manufacturer of street furniture mm cité.

Although the pop-up pavilion is only temporary, the architects hope it can serve as a pilot for future events around the country, and they are actively looking for new locations for the installation.

 

 


The whole installation was developed in collaboration by the city of Brno, the Next Institute for the content and research, Reklama Kubíček for the pneumatic, mm cité for the furniture, Peri for the scaffolding, and Agro Turany for the greenery.