Lab City

OMA

Architects: OMA
Partner in Charge: Ellen van Loon, Rem Koolhaas
Location: Plateau de Saclay, Gif-sur-Yvette, France
Year: 2017
Program: Education, Total 48700 m2, including 9000 m2 offices, 2500 m2 restaurant, 1500 m2 library and 10 500 m2 parking space
Client: CentraleSupélec

In an era of privatization, cities are facing a major challenge: investment in the public domain depends increasingly on the private sector. As a result of this reframing of the collective agreement, the role of architecture is often reduced to the visual impact of its shape and surface rather than contributing to a new educational, social and civic dimension. The competition launched by the Ecole Centrale Paris for the design of a new engineering school has become the perfect opportunity to explore ways to answer this demanding challenge.

Laboratories are typically planned as linear buildings, a large box divided by endless corridors. Such a typology creates a “blackout” of the urban conditions; the building becomes a gigantic wall due to its extremely isolated and internalized programs. We can instead imagine laboratories as a collection of discreet parcels in an open plan grid; in this way, a city can accommodate endless configurations of programs and activities. This method provides a stable framework for constantly changing requirements; the program may be reconfigured or intensified as necessary.

This re-contextualization implies freedom to formulate new types of learning styles that promote community, plurality and diversity of the population within a dense field of knowledge, while ensuring the pure operation of the engineering school as an educational incubator. OMA’s design integrates urbanism with the school, supplanting the previous homogeneous experience of the campus.

Thus, the concept of a Lab City was formed. The architecture of the Lab City generates an open urban school, with creative disorder framed under a structural skeleton. By creating a main street, cutting diagonally across the Lab City, the design allows a seamless experience between the building and its surroundings, providing a convenient public route between the future heart of the neighbourhood and the future subway station.

Around this urban spine, the program is spread in different buildings of various typologies and sizes, organized on an urban grid served by secondary streets. A unique lightweight roof covering the entire complex completes the scheme by creating a strong link between the different buildings and allowing “external” protected spaces to be used freely all year long.

Plans

Collaborators
Landscape: D’Ici Là
Engineers: Bollinge r+ Grohmann, ALTO Ingénierie, Royal Haskoning DHV
Consultants: Brian Cody, APEX, DAL, DUCKS, Cuisine et Concept, Polygraphik
ESQ Phase
Project leaders: Clément Blanchet, Edouard Pervès
Project team: Fred Awty, Felicity Cardoso, Maria Aller Rey, Gabriella Bandeira, Eugenio Cardoso, Alban Denic, Cristina Martin de Juan, Pedro Pitarch Alonso, Ana Rubin, Saul Smeding, Alicia Casals, Phil Handley, Helena Hiriart, Li Huang, Didzis Jaunzems, Sang Woo Kim, Ida Stople, Pierre-Jean Le Maitre
Design Development Phase
Project leaders: Clément Blanchet, Edouard Pervès, Saskia Simon
Project team: Pedro Pitarch Alonso, Anton Anikeev, Tolis Apostolidis, Gabriella Bandeira, Lourdes Carretero Botran, Jonathan Bourhis, Matthieu Boustany, Paloma Bule, Eugenio Cardoso, Alban Denic, Gilles Guyot, Christopher Hayman, Aleksandar Joksimovic, Cristina Martin de Juan, Min Hong Khor, Sangwoo Kim, Lina Kwon, Pierre-Jean Le Maitre, Elida Mosquera Martinez, Ioana Mititelu, Edmondo Occhipinti, John Paul Pacelli, Marcus Parviainen, Maria Aller Rey, Ana Rubin, Kristin Schaefer, Jad Semaan, Timur Shabaev, Saul Smeding, Lingxiao Zhang
Construction Phase
Project leaders: Clément Blanchet, Edouard Pervèsv Project team: Mauro Altana, Joanna Fregnac, Glaucia Hanne, Cristina Martin de Juan, Iris Maass, Pierre-Jean Le Maitre, Vitor Oliveira, Saskia Simon