House 1

ALICE Studio EPFL | Studio Cabay

Design: École Polytechnique Fédérale de Lausanne, ALICE Studio (Atelier de la Conception de l’Espace).
Team: ALICE Studio Cabay - 1st year students (2016), Dieter Dietz, Daniel Zamarbide, Raffael Baur, Edouard Cabay, Laurent Chassot, Nicolas Durr, Margherita Del Grosso, Alexa den Hartog Stéphane Grandgirard, Patricia Guaita, Agathe Mignon, Andrea Pellacani, Laura Perez Lupi, Anne-Chantal Rufer, Wynd van der Woude with Thibaud Smith.
Lead engineer timber construction: Rémy Meylan, architect & wood engineer Whood x Mug.
Location: Campus EPF, Lausanne, Switzerland.
Sponsors: Marti Construction SA., Getaz Miauton, Debrunner Acifer, Roth échafaudages and E.S. Echafaudages Services SA.
Photographs: ALICE Studio Cabay, Alessandra Ortelli, Aloys Mutzenberg and Dylan Perrenoud.

HOUSE 1 is an architectural installation based on an experimental format for collaborative design and construction by ALICE (Atelier de la Conception de l’Espace) – an international group of young architects and researchers, scientists, and doctoral candidates from the EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne), led by the director, Dieter Dietz.

9_realization-03--Aloys-Mutzenberg-_-ALICE-EPFL

1_montage--ALICE-EPFL

Axonometric View

2_projection-de-monge-ALICE-EPFL

Plans

3_details--ALICE-EPFL

Details

Built initially as a proto-structure (primary construction) during a 5-day workshop in April, HOUSE 1 is a 11m x11m x 11m balloon-frame timber construction that contains the ‘genetic code’ for future developments. The project involved over 200 students, who worked in groups under the close guidance of 12 studio directors and the wood engineer Rémy Meylan.

1_prefabrication-03--ALICE-EPFL2_proto-structure-01--Dylan-Perrenoud-_-ALICE-EPFLrealization0-Dylan-Perrenoud-_-ALICE-EPFL

In succession, each team was asked to design and realize a ROOM (a space intended for HABITATION), or a TRANSITIONAL SPACE providing CONNECTIVITY (porch, stairs, doorway).

6_proto-structure-09--ALICE-EPFL

The boundaries that divide the studio projects are blurry zones of negotiation over space, culture, and ideas. Accordingly, each project is strongly influenced by the others as it enters into a multi-layered discourse with its surroundings. The spatial experience of HOUSE 1 is therefore not that of homogenous architecture; rather, it is an unfolding evolution of space that invokes questions, contains possibilities, and is open for interpretation.

8_construction-05--Alessandra-Ortelli-_-ALICE-EPFLrealization-Dylan-Perrenoud-_-ALICE-EPFLrealization2-Dylan-Perrenoud-_-ALICE-EPFL

Alexa den Hartog, one of the 12 studio directors responsible for making HOUSE 1 a feasible project, characterizes the proto-structure and its process of inhabitation as a “restricted physical and temporal – ever changing – landscape that only slowly solidified”. To quote Dieter Dietz, HOUSE 1 reveals its final form “not as something that is done from the top down but something we share”.

10_realization-09-Dylan-Perrenoud-_-ALICE-EPFL11_realization-16-Dylan-Perrenoud-_-ALICE-EPFL

After four months of frenetic work and strong engagement, the project was completed recently and is now open to visitors on the EPFL campus next to the Rolex Learning Center.

16_realization-21--Dylan-Perrenoud-_-ALICE-EPFL17_realization-04--ALICE-EPFL


Dimensions: 11 x 11 x 11 meters.
Weight: 5 tons.
Planning: 3 months preparations, 1 month construction.
Materials: 15,000 linear meters of wood, 20,000 screws, and 150 concrete tiles.