Hotel Sotelia



Arhitecture: ENOTA.
Project team: Dean Lah, Milan Tomac, Eva Matjašič, Petra Ostanek, Anže Zalaznik, Mojca Žerjav, Darko Vasiljevič.
Location: Podčetrtek, Slovenia.
Photographs: Miran Kambič.

Wellness Hotel Sotelia fills the gap between two existing hotels, neither of them hiding their different architectural origins. The new hotel does not try to summarize samples from nearby structures but rather clearly distances itself from the built environment and connects, instead, with its natural surroundings.

enota-sotelia-01-main-entrance

enota-sotelia-diagrams

Design diagrams

enota-sotelia-04-volume-overview

Sotelia Volume

enota-sotelia-18-cross-section-diagrams

Cross Section Diagrams

enota-sotelia-19-site-plan

Sotelia Site Plan

enota-sotelia-20-ground-floor-plan

Sotelia Plans

enota-sotelia-23-longitudinal-sections

Sotelia Longitudinal Sections

In the design process the primary concern was to avoid immense building mass, like the one suggested in the client’s brief, which would have blocked the last remaining view of the forest behind. The originally foreseen single volume is therefore broken up into smaller units arranged in landscape-hugging tiers. Individual sections of the building are placed to overlap one in front of another, and as a result, the four storey, one hundred fifty room building appears much lower and smaller than this description would suggest.

enota-sotelia-05-sideview

enota-sotelia-08-inner-atrium

enota-sotelia-11-facade-detail

Sin-título-1

enota-sotelia-14-main-entrance-by-night

enota-sotelia-15-restaurant-terrace-by-night

The specific shape of the hotel is a direct result of seeking to link with the landscape. The unique structures offer passers-by diverse spatial experiences. From the front the building is perceived almost as a two-dimensional set composed of parallel planes placed one behind the other. A clear division between the glass facades of the public part and the wooden paneling of the hotel rooms is unified with a raster of vertical elements made out of natural wood and visually interacts with tree trunks in the background. Yet just a short walk around the hotel reveals entirely different views. The surrounding terrain is cut and folded into stripes of greenery that, supported with a seemingly impermeable plane of vertical wooden beams, form the volumes of a greater building.

enota-sotelia-26-entrance-plaza-2010

enota-sotelia-28-exterior-2010


Awards: Plečnik Award 2006, Piranesi Award 2006, Golden Pencil 2006, Mies van der Rohe Award 2007 shortlisted, ArchDaily Building of the Year Award 2010 finalist.
Completion date: 2006.
Size: 13.300 s.q.m.
Budget: 12.000.000 EUR.
Client: Terme Olimia.
Landscape architecture: Bruto.
Structural engineering: Elea iC.
Mechanical services: Proinstal.
Electrical planning: Elita IB.