Building O



Design: META architectuurbureau.
Lead architects: Niklaas Deboutte, Eric Soors.
Client: University of Antwerp (UA).
Project location: Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Antwerp, Belgium.
Gross floor area: 8,520 sq.m.
Photographs: Filip Dujardin.

META and TRACTEBEL, with Storimans Wijffels architects, completed an auditorium and research building for the University of Antwerp. Building O houses three faculties.

03_uagebouwo_filipdujardin_meta

02_uagebouwo_filipdujardin_meta

The floating volume is enveloped in golden perforated aluminium plates that function as fixed blinds for the auditoriums, microscopy and laboratory rooms. These allow a soft filtered light to permeate the building while also permitting views to the outside. The panels on the third floor can be opened to allow maximum light into the practice spaces. Using the same material for both the façade and the ceiling of the interior circuit, as well as the foyers, creates the impression of a floating volume.

“By paying special attention to the structure, we were able to dispense with several layers of finishing. The result is a solid, student-resistant construction.” Niklaas Deboutte, META architectuurbureau.
“Building O is a bright and compact volume, an eye-catcher for the campus but with the smallest possible spatial stamp.” Eric Soors, META architectuurbureau.
meta_uao_pl-1_bw
Plans

meta_uao_gevelzuid_bw

Elevation

meta_uao_snede_aa_bw

Sections
Mirror Symmetry in a Readable Building

Building O is a bright and compact volume that, on the one hand, is intended to be an eye-catcher on the campus. On the other hand, it was also required to leave the smallest possible spatial stamp on the site.
The balance between affirmation and integration, and the unifying role of Building O, resulted in a universal building with a double entrance section that is mirrored diagonally. The four auditoria on each of levels -1 and +1 are arranged around the central atrium, where the large skylight permits zenithal daylight to penetrate to the underground level. The ground floor accommodates shared functions and the large entrance-cum-meeting rooms. Four compact stairwells lead off from this area. The upper level (+3) is reserved for the laboratory and microscopy rooms.

Maximum Light Ingress with a Floating Volume Clad in Golden Perforated Aluminium Sheets

By positioning the ground-floor façade inwards to a depth of 1 module, META creates a covered interior circuit. The floating volume is enveloped in golden perforated aluminium plates that function as fixed blinds. These allow a soft filtered light to permeate the building while also permitting views to the outside. The panels on the third floor can be opened to allow maximum light into the practice spaces. Using the same material for both the façade and ceiling of the interior circuit, as well as the foyers, gives rise to a floating volume that, in the diffuse evening light, reveals a glimpse of its inner life to passers-by.
05_uagebouwo_filipdujardin_meta06_uagebouwo_filipdujardin_meta12_uagebouwo_filipdujardin_meta

Prominent Role for Art with Artist Perry Roberts

Art was integrated through the work of Perry Roberts (UK). A photograph of students and teachers was punched into the golden aluminium facade panels. A reference to traditional class photographs, the image was rasterized into dots with five different diameters. When viewed close up, the image appears to be abstract, but becomes readable at a greater distance.

Structural Work is Finishing Work

META also deployed the ‘structural work is finishing work’ principle. By paying special attention to the basic structure, it was possible to dispense with several layers of finishing. The end result is a solid, student-resistant construction.

Durable Shell

The University of Antwerp attaches great importance to a reliable and well-insulated exterior shell. The compact nature of the volume and use of multiple layers of suitable insulation enabled us to obtain low U-values that resulted in a very favourable K16.

uagebouwo_filipdujardin_meta


META project leader: Frederik Bogaerts.
META projects staff: Stijn Elsen, Simone Valerio, Rob Wesselink.
Stability, Technology, EPB-Reporting, Acoustics: Tractebel.
Project management board Tractebel: Marc De Smet.
Project management Tractebe: Veerle Van Geldre.
Project staff Tractebe: Jeroen De Wael, Kevin Morlion, Ive De Maeseneire, Magda Morel, Hinde El Kassmi, Marjolein Vandersickel.
Art integration: Perry Roberts.
Collaboration: Storimans Wijffels Architecten.
Landscape design: Urban Design & Landscape Architecture West 8.
Safety coordinator: François Jordaens (UA).
Main contractor: THV Atro CFE.
Steel exterior joinery: Zuid-Nederlandse Ramenfabriek B.V.
Pillars: mechanically polished stainless steel: Metal Design Works.
Washed concrete poured on site: Eerdekens Jos nv.
Washed precast concrete: Stijlbeton nv.