Bamboo Pavilion

Abin Design Studio

Spatial Design: Abin Design Studio.
Location: Bansberia, India.
Area: 150 s.q.m.
Client: Kishor Sangha Community.

The pavilion was built for a local socio-cultural festival. It was a temporary structure to shelter an idol which was the focus of this festival. Set amidst a carnival atmosphere, the constant flux of people was a factor considered while conceptualizing its design. A notion of continuous movement was its guiding principle.

Photograph-(1)

Photograph-(3)

The initial idea was to create a composition of light and color to convey implied movement while creating playfulness. The use of colored LED lights was considered to achieve this. However, being a community project, funds were limited while volunteers were aplenty. Due to a lack of budget, an innovative alternative was developed to achieve a similar effect.

02-Concept-Sketch

Sketches

03-Development

Development

A rising circular volume was visualized, emphasizing the focal idol while directing movement around the pavilion in a manner to create a journey of ever-changing views. Gliding sight-lines across a colored spectrum were envisioned for the desired effect of movement among, between and above the elements of the pavilion.

04-plan

Plan

05-elevations

06-View-and-Section

Locally available bamboo cut to specific lengths was used to create a gradually rising volume. These were rooted to the ground in a regular grid and were painted in spectral hues. Close to 1800 bamboo poles were arranged according to their lengths ranging from 2 feet to 15 feet. These were manually sorted and grouped lengthwise. Each group was then assigned one of 15 colors that was painted over each pole.

 

Photograph-(4)

Each bamboo pole was meticulously catalogued based on its length, color and position. These were carefully tagged and stowed awaiting their sequential fixing into the ground. Retro-reflective vinyl stickers were pasted at the top of each bamboo. Coupled with hired halogen lights, the stickers gave the pavilion the desired glowing effect.

 

Photograph-(5)

The final outcome was one of bright playful colors in a celebratory atmosphere by day and added unconventional festive lighting by night.

Photograph-(7)

Bamboo, being durable, bio-degradable and locally available, was a strategic choice of material for the project. The poles were planned for reuse after the festival and were carefully re-catalogued and stored for the future. They have currently found use as decorative fencing for a football field in the locality.