Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Design: BAILORULL ADD+, Manuel Bailo Esteve and Rosa Rull Bertran.

Location: Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Spain.

Works finished: July 2015.

Photographs: José Hevia.
Collaborator project director: Josep Puigdemont Viñals.

Engineer: Jose Antonio Quesada.

Client: grup MARCOVE. Marc Velasco.

Program: Single family house.

Area: .350 s.q.m.

Parcel: 650 s.q.m.

Budget: <700.000€.

0.89 GardenHouse_M

The GardenHouse 0.89_M belongs to a collection of single family houses that we have designed during recent years in the garden city around Barcelona.

STCUGAT-004

STCUGAT-002

STCUGAT-011

The GardenHoouse project has allowed us to reflect upon the evolution of living conditions within urban sprawl. This questioning grows from the interest in finding different ways of linking the home with the garden. The dream of living in a house with a garden, in the garden city, is not simply a question of deciding the size of the windows. The GardenHouses present a typology of dwelling that is designed in conjunction with the garden. Above, below, alongside, behind, within, with…..in the case of the GardenHouse 0.89_M, the house and the garden are enmeshed in a spiral.

STCUGAT1

STCUGAT0

montserat-house-diagram-B&W

Diagram

plans

Plans

160111_Alçats_GardenHouse-089_M-1

Elevations

In this project the garden is wrapped around the house similar to a graceful scarf draping one´s neck. The house is sheltered as it abuts the perimeter of the garden. A ramp escorts you from the access door of the lot, and propels you toward the doors-windows-balconies of the residence. Initially, the ramp invites you to discover the main wooden door, protected by a small canopy. Then, continuing along the façade you will find yourself in an outdoor dining terrace; an intimate space between the house and the wall which divides the parcel, and from which you can access, if you like, the kitchen. You keep walking and a stair ramp reveals the first floor balcony. From there, you can enter the bedrooms of the house, so now the kids will be able to play outside in the garden even though they are on the first floor, as in a sweet dream! You continue following the ramp up and you rediscover, now from another level, the Collserola mountain with its communication tower which helps you to orient yourself while sitting within the city of Barcelona. You continue travelling further up until you arrive at the balcony. Here you access the reading room: a place that sits between two floors, a small space floating above the living room, a space both inside and outside the house. A gardenhouse place.

STCUGAT-019

STCUGAT-025

STCUGAT2

STCUGAT3

Design: BAILORULL ADD+, Manuel Bailo Esteve and Rosa Rull Bertran.

Location: Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Spain.

Works finished: July 2015.

Photographs: José Hevia.

urbanNext (May 28, 2023) 0.89 GardenHouse_M. Retrieved from https://urbannext.net/0-89-gardenhouse_m/.
0.89 GardenHouse_M.” urbanNext – May 28, 2023, https://urbannext.net/0-89-gardenhouse_m/
urbanNext February 27, 2016 0.89 GardenHouse_M., viewed May 28, 2023,<https://urbannext.net/0-89-gardenhouse_m/>
urbanNext – 0.89 GardenHouse_M. [Internet]. [Accessed May 28, 2023]. Available from: https://urbannext.net/0-89-gardenhouse_m/
0.89 GardenHouse_M.” urbanNext – Accessed May 28, 2023. https://urbannext.net/0-89-gardenhouse_m/
0.89 GardenHouse_M.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/0-89-gardenhouse_m/. [Accessed: May 28, 2023]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats