The Wine Ayutthaya

Bangkok Project Studio

Design: Bangkok Project Studio.
Architect: Boonserm Premthada.
Design team: Nathan Mehl.
Location: Ayutthaya, Thailand.
Client: Soraya Visitsopa.
Photographs: Spaceshift Studio.

Situated on a bank of the Chao Phraya River in Phra Nakhon Si Ayutthaya Province, The Wine Ayutthaya is a new leisure place for wine drinkers. The building was constructed to become a new tourist attraction in hopes of stimulating the economy of local communities surrounding this world heritage site, which was the capital city of Thailand 400 years ago. The building is a product of architectural creativity and environmental context molded into a magnet for tourists.

A single-story building blends in with existing large trees. Boonserm Premthada

PVC sheets exposed the interior through its clearness. Boonserm Premthada

A single-story building blends in with existing large trees with carefully designed landscape. The building is 9 meters in height and 11 meters in both width and length, and it is made entirely from steel-reinforced plywood. The interior of the wine house is divided into 4 platforms, each with its own height that serves as a vantage point for visitors to absorb the beautiful view of the river from different angles, contrasting the interior with the exterior spaces. There are 5 sets of spiral stairs attached to each platform. The ground floor is occupied by a wine bar, and seats are placed between the staircases. The platforms and staircases are scenic viewpoints.

Site Plan

Plans

Sections

The local wooden houses are the inspiration behind this steel-reinforced plywood structure. The knock-down waffle structure system, which is visually light but structurally strong, is exposed through the design of floor, walls and roof. The waffle walls can be a light filter to help cool down the interior. Moreover, wine drinkers can enjoy another depth of experience through their sense of smell, as the aromas of plywood and wine mingle together.

Elevations

The waffle walls can be a light filter to help cool down the interior atmosphere. Boonserm Premthada

The building is protected from rain and humidity by coating the plywood with resin and covering the building with 1 millimeter thick PVC sheets. Boonserm Premthada

The undulating reflects of PVC sheets visually soften the building.
The entire structure build from plywood and steel by local craftsman. Boonserm Premthada

In this building, a material normally used for interior purposes, such as furniture – plywood – is used as a building structure. This broadens the material’s potential and transforms the perception of plywood from a temporary material to a permanent one, in an extraordinary edifice.

All five spiral staircases were designed not only for circulations to fit into limited spaces but also to serve as structural supports. Furthermore, the usual experience of scale and the amount of spiral stairs have been sculpted to form an unfamiliar new space, arousing in visitors the sense of the abstract.

The building is protected from rain and humidity by coating the plywood with resin and covering the building with 1 millimeter thick PVC sheets. From the exterior, the undulating reflections of the PVC sheets visually soften the building, while exposing the interior through their transparency.

The purpose of The Wine Ayutthaya is to overcome conceptual limitations and address challenges in terms of material and scale in order to create an all-embracing architecture, a work of art to revive the spirit of this once majestic ancient city.

Wine drinkers can enjoy another depth of experience through their sense of smell, as the aromas of plywood and wine mingle together. Boonserm Premthada

Built area: 215 sq. m.
Main contractor: local craftsman.
Consultant: Boonserm Premthada.