Streetlight Tagpuro: Post Disaster Reconstruction

Eriksson Furunes

Architects: Eriksson Furunes Architects & Leandro V. Locsin Partners
Location: Tagpuro, Tacloban City, Philippines
Area: 1200 m2
Year: 2016
Photography: Alexander Eriksson Furunes

With the increase of natural and man-made disasters around the globe, it becomes increasingly important to understand how architects, and architecture, can contribute to post disaster reconstruction efforts. While there is an argument that architects are the last people needed in this scenario, a collaborative process of planning, designing and building can enable those affected by the disaster to have a say in the processes that eventually affect them. Streetlight Tagpuro is a collaborative design and build process that began 3 years before the strongest typhoon to ever hit land devastated Tacloban city in the Philippines, and the 3 years of reconstruction that followed.

In November 2013, super-typhoon Haiyan devastated the city of Tacloban, Leyte in the southern region of the Philippines. It was one of the strongest typhoons ever recorded. A locally based NGO called Streetlight, which supports street children and neighbouring community by providing social services, had their orphanage and rehabilitation center at the seafront destroyed by the typhoon. In the aftermath of Haiyan, Streetlight decided to rebuild their facilities inland, 16 km north of their previous site to provide much needed safety for the children and the community.

The architects, together with the community developed the design through a series of participatory workshops that used drawing, poetry, model making, mapping, and physical prototyping. This method was critical in forming a strong sense of ownership of the project and empowering the community to find their own voice.

Through the design process, the spatial concepts of ‘open and light’ and ‘closed and safe’ found resonance with the community. These concepts helped them articulate a desire for openness and connection to nature while providing safety and security during a typhoon. In some way, the design process helped them deal with and respond to the psychological trauma of Haiyan.

The translation of the dual concepts of “open vs. closed” and “light vs. heavy” relates to the use of ventilated light timber frames set against heavy reinforced concrete volumes. The timber frames allow air to flow through the spaces while the concrete volumes provide refuge during typhoons. Timber slatted doors and windows were designed and built by the fathers of the children in the program. By helping them design their space, the project becomes a contextual expression of a local identity that the community can find their own meaning in.

The architecture explores the values of honest materiality, craftsmanship, expressive tectonics, and vernacular sensitivity. Through the deliberate selection of materials and construction methods based on their potential for adoption by local workers, the construction process serves as a mode of capacity building and livelihood training. Finally, through a participatory and community-based design process that affords a framework for local expression, the project becomes opportunity not only to build architecture, but also to build a representation of shared values and shared meanings.


Project lead: Alexander Eriksson Furunes, Sudarshan V. Khadka and Jago Boase
Team: Miko Verzon, Aldo Mayoralgo, Pierre Go, Sai Cunanan, JP Dela Cruz, Kurt Yu, Jiddu Bulatao, Otep Arcilla, Mhark Docdocos, BJ Adriano, Gela Santos, Matt Varona & Pebbles Miranda, Zoe Watson, Laura Lim Sam, Christian Moe Halsted, Rebecka Casselbrant and Lise Berg Client: Streetlight Inc