Sluishuis: A Floating Neighborhood
https://urbannext.net/sluishuis-a-floating-neighborhood/

Sluishuis: A Floating Neighborhood

Posted on January 18, 2023 by xavigonzalez

Categories: , , , , , , , ,

Located on the outskirts of Amsterdam, the 49,000 m2 floating neighborhood with public roofscapes and riverwalks reinterprets the classic courtyard typology for life on the water.

Developed by Amsterdam-based joint venture VORM/BESIX, the mixed-use development Sluishuis in the neighborhood of IJburg Steigereiland is officially complete following four years of construction. Designed by BIG – Bjarke Ingels Group and Barcode Architects, Sluishuis includes 442 zero-energy owner-occupied and rented homes, a public rooftop garden and walkway, and a comprehensive water-quality program with space for up to 30 houseboats.

“Thanks to their solid technical expertise, BESIX Group and partner VORM succeeded in constructing a technically complex project that includes a cantilever construction and a two-story underground parking garage below the water level. We generated this icon on the water by building a temporary island and have now proudly returned Sluishuis to the water," says Nic De Roeck, Managing Director BESIX Nederland.

Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, Sluishuis is shaped by its surroundings, in proximity to both large infrastructure and small-scale urban communities. A classic courtyard building, Sluishuis fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Facing the water, the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views into the building’s inner apartments. Toward the neighboring urban district, the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller scale natural surroundings.

“Having spent my formative years as an architect in Holland at the end of the 20th century, it feels like a homecoming to get to contribute to the architecture of the city that I have loved and admired for so long. Our Sluishuis is conceived as a city block of downtown Amsterdam floating on the IJ Lake, complete with all aspects of city life. Towards the city, the building kneels down to invite visitors to climb its roof and enjoy the panoramic view of the new neighborhoods on the IJ. Toward the water, Sluishuis rises from the river, opening a gigantic gate for boats to enter and dock in the port/yard. A building inside the port, with a port inside the building.” said Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG.

 

A promenade with public programs winds around the building and continues into the water, forming an archipelago of islands for houseboats, a sailing school, and floating gardens. A public passage climbs the cascading terraces of the building, serving as a small rooftop street that eventually loops onto the very top of the building to create a viewing platform over the IJ Lake. The passage not only creates a destination for visitors and residents but connects the residential units to one another, bringing a sense of community to the building’s residents.

“The world-famous urban environment of Amsterdam was created by the fusion of water and city. The new Sluishuis is born from the same DNA, merging water and perimeter block and expanding the possibilities for urban lifeforms around the IJ.” Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG added.

The silhouette of Sluishuis changes as one moves around the building. At one vantage point it appears like the bow of a ship that reflects the water below; at another, a vertical green community that invites visitors to engage directly with it; and finally, as a true urban block with street access and city liveliness to be enjoyed by residents, neighbors, and the rest of Amsterdam.

“With iconic architecture, as well as new housing typologies, high-quality outdoor spaces and breathtaking views of the IJmeer, Sluishuis is a new landmark for IJburg as well as Amsterdam." Dirk Peters, Partner, Barcode Architects.

The sustainability of Sluishuis is an integral part of the project. With an energy performance coefficient (EPC) of 0.00, Sluishuis generates more energy than it consumes. The building’s heating requirements are minimized by combining high-performance insulation techniques, triple glazing and heat recovery on the ventilation systems and wastewater. Energy consumption is further reduced by a heat and cold storage (CHS) system in the ground for heating and cooling, in combination with a connection to the district heating system for peak times. The remaining energy consumption for heating, heat pumps, ventilation and LED-lighting is fully compensated by approximately 2,200 m² of solar panels, to which an entire floating island adjacent to the project is dedicated.

The development team of Sluishuis paid particular attention to greenspace and water collection. Designed by BIG Landscape, the front sides and the inner harbor of the building feature gardens with local plant species. The greenery runs across the roof terraces up into integrated planters, creating a vibrant green atmosphere over time.

Sluishuis: A Floating Neighborhood – urbanNext Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Architects: BIG | Bjarke Ingels Group

Location: Amsterdam, The orgherlands

Area: 49,000 m2

Year: 2022

Photography: Ossip van Duivenbode
BIG Team

Partners in Charge: Bjarke Ingels, Finn Nørkjær, Andreas Klok Pedersen

Project Manager: Jeppe Langer

Concept Design Leads: Dimitrie Grigorescu, Jan Magasanik

Team: Mads Engaard Stidsen, Olly Veugelers, Liliana Cruz, Yulong Li, Dominika Trybe, Lone Fenger Albrechtsen, Anna Odulinska, Sascha Leth Rasmussen, Frederik Skou Jensen, Nina Vuga, Jean Valentiner Strandholt, Justyna Mydlak, Yu Xun Zhang, David Vega y Rojo, Hessam Dadkhah, Alex Bogdan Ritivoi, Dominika Trybe, Kirsty Badenoch, Yannick Macken, Vinish Sethi, Santtu Johannes Hyvärinen, Kirsty Badenoch, Mads Mathias Pedersen, Jonas Aarsø Larsen, Daniel Ferrara Bilesky, Helen Shuyang Chen, Gokce Naz Tercioglu, William Pattison, KeuniPark, Shengpeng Mao, Sherief Al Rifal, Luca Pileri, Anna Bertolazzi, Frederikke Faas, Filip Radu, Simone van de Wiel, Hongduo Zhou, JagodaHelena Lintowska, Victoria Ross-Thompson, Sebastian Liszka, Brage Mæhle Hult, Martino Hutz, Dina
Brændstrup, Sze Ki Wong, Kristoffer Negendahl, Christian Eugenius Kuczynski, Arielle Khosla, Andrea Angelo Suardi, Borko Nikolic, Kim Christensen, Birgitte Villadsen

BIG Landscape: Ulla Hornsyld, Louise Natalie Mould, Manon Otto, Anne Katrine Sandstrøm, Paola Yepes Bocanegra, Camille Inès Sophie Breuil, Lasse Ryberg Hansen

BIG Engineering: Duncan Horswill

BIG Sustainability: Tore Banke



Barcode Architects Team

Partner in charge: Dirk Peters

Project leader: Robbert Peters

Team: Hans van Pelt, Robertus de Bruin, Jakub Pakos, Cristobal Middleton, Mojca Bek, Emiliya Stancheva, Egidijus Kasakaitis, Joran Velsink, Christian Meezen, Pietro Maccioni, Danielle MacLeod, Maxwell Abubakar, Joshua Coster, Meghan Dalton, Lucas Vinke, Michele Cherubini, Martina Cicolari, Niels de Hart, Michael Baas, Agata Majcherska, Bjorn Benschop

Sluishuis: A Floating Neighborhood

Located on the outskirts of Amsterdam, the 49,000 m2 floating neighborhood with public roofscapes and riverwalks reinterprets the classic courtyard typology for life on the water.

Developed by Amsterdam-based joint venture VORM/BESIX, the mixed-use development Sluishuis in the neighborhood of IJburg Steigereiland is officially complete following four years of construction. Designed by BIG – Bjarke Ingels Group and Barcode Architects, Sluishuis includes 442 zero-energy owner-occupied and rented homes, a public rooftop garden and walkway, and a comprehensive water-quality program with space for up to 30 houseboats.

“Thanks to their solid technical expertise, BESIX Group and partner VORM succeeded in constructing a technically complex project that includes a cantilever construction and a two-story underground parking garage below the water level. We generated this icon on the water by building a temporary island and have now proudly returned Sluishuis to the water,” says Nic De Roeck, Managing Director BESIX Nederland.

Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, Sluishuis is shaped by its surroundings, in proximity to both large infrastructure and small-scale urban communities. A classic courtyard building, Sluishuis fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Facing the water, the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views into the building’s inner apartments. Toward the neighboring urban district, the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller scale natural surroundings.

“Having spent my formative years as an architect in Holland at the end of the 20th century, it feels like a homecoming to get to contribute to the architecture of the city that I have loved and admired for so long. Our Sluishuis is conceived as a city block of downtown Amsterdam floating on the IJ Lake, complete with all aspects of city life. Towards the city, the building kneels down to invite visitors to climb its roof and enjoy the panoramic view of the new neighborhoods on the IJ. Toward the water, Sluishuis rises from the river, opening a gigantic gate for boats to enter and dock in the port/yard. A building inside the port, with a port inside the building.” said Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG.

 

A promenade with public programs winds around the building and continues into the water, forming an archipelago of islands for houseboats, a sailing school, and floating gardens. A public passage climbs the cascading terraces of the building, serving as a small rooftop street that eventually loops onto the very top of the building to create a viewing platform over the IJ Lake. The passage not only creates a destination for visitors and residents but connects the residential units to one another, bringing a sense of community to the building’s residents.

“The world-famous urban environment of Amsterdam was created by the fusion of water and city. The new Sluishuis is born from the same DNA, merging water and perimeter block and expanding the possibilities for urban lifeforms around the IJ.” Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG added.

The silhouette of Sluishuis changes as one moves around the building. At one vantage point it appears like the bow of a ship that reflects the water below; at another, a vertical green community that invites visitors to engage directly with it; and finally, as a true urban block with street access and city liveliness to be enjoyed by residents, neighbors, and the rest of Amsterdam.

“With iconic architecture, as well as new housing typologies, high-quality outdoor spaces and breathtaking views of the IJmeer, Sluishuis is a new landmark for IJburg as well as Amsterdam.” Dirk Peters, Partner, Barcode Architects.

The sustainability of Sluishuis is an integral part of the project. With an energy performance coefficient (EPC) of 0.00, Sluishuis generates more energy than it consumes. The building’s heating requirements are minimized by combining high-performance insulation techniques, triple glazing and heat recovery on the ventilation systems and wastewater. Energy consumption is further reduced by a heat and cold storage (CHS) system in the ground for heating and cooling, in combination with a connection to the district heating system for peak times. The remaining energy consumption for heating, heat pumps, ventilation and LED-lighting is fully compensated by approximately 2,200 m² of solar panels, to which an entire floating island adjacent to the project is dedicated.

The development team of Sluishuis paid particular attention to greenspace and water collection. Designed by BIG Landscape, the front sides and the inner harbor of the building feature gardens with local plant species. The greenery runs across the roof terraces up into integrated planters, creating a vibrant green atmosphere over time.

Architects: BIG | Bjarke Ingels Group

Location: Amsterdam, The orgherlands

Area: 49,000 m2

Year: 2022

Photography: Ossip van Duivenbode

urbanNext (September 27, 2023) Sluishuis: A Floating Neighborhood. Retrieved from https://urbannext.net/sluishuis-a-floating-neighborhood/.
Sluishuis: A Floating Neighborhood.” urbanNext – September 27, 2023, https://urbannext.net/sluishuis-a-floating-neighborhood/
urbanNext January 18, 2023 Sluishuis: A Floating Neighborhood., viewed September 27, 2023,<https://urbannext.net/sluishuis-a-floating-neighborhood/>
urbanNext – Sluishuis: A Floating Neighborhood. [Internet]. [Accessed September 27, 2023]. Available from: https://urbannext.net/sluishuis-a-floating-neighborhood/
Sluishuis: A Floating Neighborhood.” urbanNext – Accessed September 27, 2023. https://urbannext.net/sluishuis-a-floating-neighborhood/
Sluishuis: A Floating Neighborhood.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/sluishuis-a-floating-neighborhood/. [Accessed: September 27, 2023]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats