DIM

Alles Wird Gut

Planning: AllesWirdGut.
Team: Ferdinand Kersten, Johann Wittenberger, Martin Brandt, Alexia Sawarschel, Lucas Woerdehoff.
Location: Quartier du Grünewald, Plateau de Kirchberg, Luxembourg City.
Client: La Société Nationale des Habitations à Bon Marché s.a.
GBA: 7,660 sq.m.
Photographs: Andrés Lejona.

A simple architectural trick is all that is needed to create high-quality apartment units within the existing Master Plan: south-facing breaches transform the linear blocks prescribed by the Master Plan into town house-like volumes.

219_DIM_E04

This way, all apartments and breakfast kitchens are given two exterior façades with different orientations, one of which always is south.

At the same time, the building shape makes stairwell neighbors locatable: each apartment is thus assigned its unique specific place within the estate at large.

219_DIM_E03

Individual apartment zones are situated concentrically around the central circulation stairwells in the interior of the buildings:

This provides maximum efficiency in the piping and wiring layout and, simultaneously, maximum flexibility in the arrangement of living rooms and bedrooms.

The service room zone thus turns into as noise-protection buffer between the stairwell and the bedrooms. The entire façade surface is assigned to residential spaces.

219_DIM_E05

The urban situation of the development is used to give the open-air community spaces their character, which in turn is what formally provides the bracket between the buildings:

All entrances are accessible from a north-facing urban plaza; on this side, the building façades show reticent urbanity.

All loggias on the other side look out on the south-facing community playground/park. The garden façades thus appear light and extroverted.

Available open-air spaces are complemented with rooftop sun terraces.

219_DIM_E02

The compact building shape and state-of-the-art HVAC systems (residential air conditioning and ventilation, geothermal heat pumps, solar panels) ensure that the entire estate meets passive house standards.

219_DIM_E01

The ground floor is reserved for public functions: from the plaza, the kindergarten and several doctor’s offices, all oriented south toward the playground/park, are accessed through separate entranceways.

 

219B01_Lageplan_Draufsicht

Plans

219B05_Schnitt-1

Sections

Structural physics / Structural engineering / Building services: SGI Ingenierie S.A. Luxembourg.
Landscape Architecture: Areal.
Passive House Consulting: energieagence.
Visualizations: expressiv.at.