VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building
https://urbannext.net/vu-botanical-garden-laboratory/

VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building

Posted on June 5, 2019 by martabuges

Categories: , , , ,

While proposing a renovation of a standard three storey silicate-brick administration building from the 70’s, we set ourselves the goal to bring it into a solid compositional whole including in the picture the neighbouring historical buildings.

We proposed the architectural idea of an architectural-plant. All the new elements were planned to form a simple box shape together with the existing building. The new staircase, lift and greenhouse are compactly attached to the southern wall of the building, and the entire volume is wrapped in a custom designed system of ‘green’ facade. The reconstructed building is characterised as a simple, calm volume that does not stand out from its neighbouring buildings in terms of height. The planted facades and roof garden help to merge it with the distinctive natural surroundings of the botanical garden.

VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building – urbanNext Skip to content

Audio Version

See more about

More info

Architects: Paleko architektų studija

Location: Vilnius, Lithuania

Area: 1000 m2

Year: 2016

Photography: Norbert Tukaj

VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building

While proposing a renovation of a standard three storey silicate-brick administration building from the 70’s, we set ourselves the goal to bring it into a solid compositional whole including in the picture the neighbouring historical buildings.

We proposed the architectural idea of an architectural-plant. All the new elements were planned to form a simple box shape together with the existing building. The new staircase, lift and greenhouse are compactly attached to the southern wall of the building, and the entire volume is wrapped in a custom designed system of ‘green’ facade. The reconstructed building is characterised as a simple, calm volume that does not stand out from its neighbouring buildings in terms of height. The planted facades and roof garden help to merge it with the distinctive natural surroundings of the botanical garden.

Architects: Paleko architektų studija

Location: Vilnius, Lithuania

Area: 1000 m2

Year: 2016

Photography: Norbert Tukaj

urbanNext (December 8, 2023) VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building. Retrieved from https://urbannext.net/vu-botanical-garden-laboratory/.
VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building.” urbanNext – December 8, 2023, https://urbannext.net/vu-botanical-garden-laboratory/
urbanNext June 5, 2019 VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building., viewed December 8, 2023,<https://urbannext.net/vu-botanical-garden-laboratory/>
urbanNext – VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building. [Internet]. [Accessed December 8, 2023]. Available from: https://urbannext.net/vu-botanical-garden-laboratory/
VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building.” urbanNext – Accessed December 8, 2023. https://urbannext.net/vu-botanical-garden-laboratory/
VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building.” urbanNext [Online]. Available: https://urbannext.net/vu-botanical-garden-laboratory/. [Accessed: December 8, 2023]

urbanNext | expanding architecture to rethink cities and territories

Newsletter

Sign up to our newsletter

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Formats
Audio&visual
Concept
Data
Essay
Forum
Lecture
Podcast
Project
Talk
Survey
Statement
Selfthink
High Density
Middle Density
Low Density
No Density

talk

essay

project

product

survey

data

all formats