VU Botanical Garden Laboratory: Renovation of an Administration Building

Paleko Arch Studija

Architects: Paleko architektų studija
Location: Vilnius, Lithuania
Area: 1000 m2
Year: 2016
Photography: Norbert Tukaj

While proposing a renovation of a standard three storey silicate-brick administration building from the 70’s, we set ourselves the goal to bring it into a solid compositional whole including in the picture the neighbouring historical buildings.

We proposed the architectural idea of an architectural-plant. All the new elements were planned to form a simple box shape together with the existing building. The new staircase, lift and greenhouse are compactly attached to the southern wall of the building, and the entire volume is wrapped in a custom designed system of ‘green’ facade. The reconstructed building is characterised as a simple, calm volume that does not stand out from its neighbouring buildings in terms of height. The planted facades and roof garden help to merge it with the distinctive natural surroundings of the botanical garden.