Municipal Offices and Train Station

Mecanoo

Design: Mecanoo.
Location: Stationsplein, Delft, the Netherlands.
Client: Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone; ProRail; Gemeente Delft.
Size: 28,320 m.
Photographs: Mecanoo, Harry Cock and Ronald Tilleman.

The station hall and municipal offices form a new landmark in Delft. The complex is located above a new underground train station, with the municipal offices accommodating one thousand employees. When the station is operational, the old railway viaduct that divided the inner city of Delft will make way for an extension of the city centre, a park and canal.

Designed without an apparent front or rear, the glass building is compact and flexible. Incisions in the glass volume echo the networked structure of laneways in the historic city and admit daylight deep into the building. Lowering the roof line at the corners reduces the building height to provide a gradual transition to the surrounding buildings.

The use of clear glass at the ground level facilitates a close connection between inside and outside. Here, the public zone with the station hall and public lobby is differentiated from the private section with the municipal offices made from transparent and molten glass elements.

A ceiling of curved white horizontal strips adorned with a historic map of Delft, in blue, arches above the public lobby and station hall (in collaboration with Geerdes Ontwerpen). The halls are separated by a glass wall and two volumes that house the public counters, consultation rooms and technical services of the municipal offices, and the commercial functions of the station hall.

Groundfloor Plan

Elevations

The facilities are organised so that travellers can immediately glimpse the historic city from the station hall. Measures including a geothermal heat pump and an optimal façade design, featuring highly insulated glazing, provide a 35% reduction in energy use from prescribed requirements. The building also accommodates solar panels on the roof that can generate a minimum of 20% of the building’s energy needs.

Sustainable approach:
– Compact building mass for optimal relation between floor surface and façade surface.
– Facade 60% closed, shadow box 40% open for optimalisation of relation between daylight entrance and warmth transmission.
– Greencalc+ score building index 273, epc = 0,66.
– Short building time through prefabrication.
– Daylight dependent switch lighting.
– Ventilation system with re-use of waste heat.
– View to the outside and to green.
– Waste recycling center.


Awards: Architizer A+Award jury winner Architecture +Ceiling 2016, European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies GREEN GOOD DESIGN Award 2010.