INSEP: Sports Center in Vincennes

Leclercq Associés

Architects: Leclercq Associés
Location: Paris, France
Area: 12,500 m2
Year: 2019
Photography: Cyrille Weiner

Inside the Bois de Vincennes, the Sports Center complies with a logic of compactness: the different disciplines (gymnastics, fencing, wrestling, Taekwondo, fitness, spa) are brought together under a common roof and façade which enclose the training halls, common spaces and an indoor connecting street.

INSEP © Cyrille Weiner

The hall ceiling consists of wooden structural cavities in 6×6 m sections, fitted with lighting and climate control. The outside skin is a wood pleat lifted in its lower part to accommodate the emergency stairs. This skin contains the light-dimming systems, and its thickness addresses the other technical constraints such as acoustics.