GreenRidges: A Slice of Nature

g8a architects

Architects: G8a architects and LAUD Architects
Location: Singapore, Singapore
Area: 70,000 m2
Year: 2019
Photography: Darren Soh, Studio Periphery, Patrick Bingham-Hall and ICN Design International & Nature Landscapes

Located in the northeast of Singapore, “GreenRidges” is conceived as a slice of nature nestled within the urban fabric of Singapore. Part of the “Leaf within Our City in a Garden” of Tampines Town, the project covers an approximate site area of 70,000 m2. The design concept for this 2,000-unit public housing development was inspired by the Asia stone forest, giving the project a unique identity.

One of the key features of the design is the network of greenery and social spaces linking the upper Environmental Deck and the Green Canyon area at ground level.

The Green Canyon is part of the green tapestry connecting residents in the precinct to the future boulevard park. It is a lush green and well-shaded linear space running the length of the housing development. Residents can use rest shelters and shady spaces for their daily exercise routine in the green canyon.

 

Elevated gardens on the precinct’s two-story car parks will be linked by bridges to provide seamless connectivity to existing and future developments to the north and south of the precinct. This elevated connecting level is pedestrian friendly and features lush greenery and community gardening spaces. Designed together with the housing precinct, the entrance park along Tampines Avenue 9 provides a lush welcoming entry for residents coming home. A variety of amenities such as an eating house, shops, and a small supermarket are provided for residents’ daily convenience.

Sustainability is a primary focus of the building’s design with the goal of following the green mark principles, particularly in terms of energy efficiency, water efficiency, environmental protection, indoor environmental quality and green features. The underlying principle of the environmentally sustainable design (ESD) features is passive design. The “back to basics” approach is favored over technically complex solutions as it concurrently minimizes maintenance costs and maximizes the system life span.