Casa CCFF: Lit Intimacy in a Highly Urban Environment

Leopold Banchini Architects

Architects: Leopold Banchini Architects
Location: Lancy, Switzerland
Area: 600 m2
Year: 2018
Photography: Dylan Perrenoud

Casa CCFF is a domestic factory floating above an untouched garden. Mimicking the surrounding industrial shed roofs, the large open volume is filled with sunlight. The views to the exterior are carefully framed to create a brightly lit intimacy in this highly urban environment.

On the first floor, two interior gardens divide the living spaces and bring nature into the heart of the house. Overlaying transparencies blur the boundaries between interior and exterior.

Under the suspended volume, an ample covered space allows for outdoor living and parking. Each architectural element situated within the square floor plan is specifically designed for the simple house.

Casa CCFF is an eco-friendly urban house overlooking Geneva’s industrial train station. Using low-cost materials and prefabrication, it reduces the construction costs to a minimum. Developed with engineer Marc Walgenwitz, the house is built almost entirely in wood, pushing the structural capacities of this natural material to the limit and reducing the use of concrete to a bare minimum.

Achieving high insulation values and maximizing solar gain, a small heat pump makes it possible to avoid the use of fossil fuels. Assembled in a few days by local carpenters, the small house proposes an alternative to the archetype of swiss concrete houses often resting on heavy foundations.