Art and Conference Centre

Dominique Coulon & Associés

Design: Dominique Coulon & Associés.
Architects: Dominique Coulon and Steve Letho Duclos.
Design team: Guillaume Wittmann and Gautier Duthoit.
Client: Ville de Venarey-Les Laumes.
Location: Avenue de la Gare, Venarey-Les Laumes, France.
Photographs: David Romero-Uzeda.

The Art and Conference Centre, Inter-Generation Centre, and Tourist Office stretches alongside the railway line in the small village of Venarey-Les Laumes, in Burgundy.

EXT_angle-chemin-fer_DSC_9289_PSD

EXT_angle-silo_DSC_9258_PSDEXT_angle-ville_DSC_9197EXT_detail_DSC_9327EXT_angle-parvis_DSC_9213_PSDEXT_cour-jaune_DSC_8921_PSDINT_Auditorium_DSC_9509_PSD

. The building, designated as a center for rural excellence, contains a number of different initiatives, including a tourist office, a conference and culture hall, a day nursery, and areas for older people. Our task was to bring all these very different initiatives together into a single dynamic unit. The upper volume seems to float above an almost transparent plinth. Cantilevers accentuate the dissociation of the various folds, each fold producing a face which captures the low-angled light produced by the orientation of the building. The lightly perforated opaque skin is divided into a number of triangles – some are matte while others are shiny, thereby breaking down the structure of the basic volumes. The building often has a different appearance at different times of day. The day nursery is located upstairs, while the other initiatives are at ground level. A bright yellow courtyard continues the line of the areas used by the nursery, the purpose being to shield them from the substantial nuisance caused by the freight trains and high-speed passenger trains that pass there. The transparent features of the ground floor are arranged in such a way that the relationship with the railway line is constant and perceived as a dynamic event. The volumes of the project express its strong identity in the landscape; it stands like a marker of ambitious political determination.

siteplan

Site Plan
03_DIAGRAMS-1
Diagrams

plans

Plans

02_ELEVATIONS-SECTIONS-1

Elevations & Section
05_DETAIL-1
Façade Details

Construction site supervision: Lionel Debs Architecte.
Structural engineer: Batiserf Ingénierie.
Electrical engineer: BET G.Jost.
Mechanical plumbing engineer: Solares Bauen.
Cost estimator: E3 Economie.
Acoustics: Euro Sound Project.
Scenographer: Euro sound project.
Surface: 1,646 sq.m.
Budget: 3,600,000 euros.