Weggishof: Hybrid Wood Construction

HHF Architects

Architects: HHF Architects
Location: Weggis, Switzerland
Area: 1,200.00 m2
Year: 2021
Photography: Iwan Baan and Mari Mezulis

The Weggishof, a mixed-use development in Weggis on Lake Lucerne in Switzerland, is a hybrid wood construction and consists of 39 apartments made of prefabricated wooden elements. These are intersected with a bracing concrete fundament, which houses 1,200 m2 of commercial space with public uses. The apartments, ranging from simple studios to five-room apartments, are double faced and open onto the green, seasonal and biodiversity-oriented courtyard with a garden and a playground, which is a public meeting place for the community.

Weggishof is a pioneering project in the use of building information modelling (BIM). A digital workflow was crafted to allow for dimensional steering of the prefabrication of the standardized wood elements, whose surfaces are left raw for visual impact. The BIM also supported the project’s high sustainability intentions as it facilitates a more precise layering and systematic separation of structures and materials. Thus, the future recycling of materials will be easier and more efficient.

The modular metal façade gives a vivid identity to the public space while adding a layer of privacy. It acts like an open threshold between the two worlds of prefabricated precision and the striking alpine panorama of the surrounding landscape.

The building is nestled in an existing natural U-shaped slope, which allows for structural diversity. Floor heights are staggered to let the new construction blend in with the surroundings without blocking the view of the lake from other nearby structures. Interestingly, the 39 apartments offer a small and large version of each of the different floor plans, providing comparable quality at different scales and for a variety of budgets.

In the end, Weggishof is much more than a sustainable housing project – it also enriches the center of town with a new urban expression and a public space.