Revolution in the Courtyard: Continuous Expansion

DJarquitectura

Architects: DJarquitectura
Location: Málaga, Spain
Area: 570.85 m2
Year: 2020
Photography: Jesús Granada and Nicolás Díaz

There is a constant in academic buildings: a continuous expansion at the expense of their initial qualities, which leads to a deformation of their nature in a confusion of architectures that is difficult to articulate.

The Faculty of Fine Arts decides to occupy the old buildings of the University’s engineering school, made up of three buildings from different periods, each of them with a free and autonomous design, which combine to form an organization of voids occupied by roofs and facilities, offering a desolate appearance. In contrast, there is the intense use by students, a sign of inspiration and creativity amid the deterioration.

The commission consists of eliminating the existing structures and renovating the facilities, preparing them for use and generating a space for events and artistic presentations. To these requirements we added the condition that it must connect the different buildings, facilitating their relationship, accessibility and evacuation.

The existing floor is replaced by a new one that resolves accessibility and recovers the original levels of the entrances.

A concrete structure embedded in one of the courtyards, with a simple rhetoric and complex technology, a floor that curls upwards to meet the different levels of the buildings; a series of platforms and stairways with variable widths that make it possible extend the classrooms into the outside.

An architecture built only of bone, without muscles or skin. It floats at its perimeter lifting off the ground, with two walls that are attached to the buildings, creating a whole a new identity for this courtyard, transforming the existing voids through the use of another language.