SERPENTINE SUMMER HOUSE



With a play on architecture, our design aims to fulfil the simple primary purpose of a Summer House: a space for shelter and relaxation. The design is based on projecting an inverse replica of the historic Queen Caroline’s Temple – a tribute to its robust form, space and material, recomposed into a new architectural language.

By rotating the Temple’s interior space, we expose the structure’s neo-classical plan, proportions and form. Using prefabricated building blocks assembled from rough sandstone similar to those used in building the Temple, in contrast with a soft interior finish, our composition generates the basic elements of architecture – a room, a doorway and a window – for people to interact with the building, the environment and with one another. The carved out void, homely interior and fragmented furniture blocks create comfortable spaces for people to eat, rest or play – in and around the house – all through the summer.

 

nle_serpentine_summer_house3-960x550

nle_serpentine_summer_house2-960x550

nlee_summer_house2-960x550

nle_serp_summer_house_pavilion-960x550

nle_serpentine_summer_house4-960x550

CLIENT: Serpentine Galleries
PROGRAM: Summer House
STATUS: Built, Ongoing June 10-October 9 2016
TEAM: Kunlé Adeyemi, Marco Cestarolli, Karien Hofhuis, Michele Montali, Georgina Sinclair, Berend Strijland
COLLABORATORS: AKT II, AECOM, Stage One, Grants
PHOTOGRAPHY: Iwan Baan, NLÉ