CVIC GALLERY



Located at the center of dense residential development in southern China, the first design gesture for the Guiyang CVIC Gallery was not to create a built form, but rather to create an elliptical reflecting pool carved from the landscape. This allows the design to create its site, to which it then responds. Studio Link-Arc’s design for the gallery explores multiple relationships to the horizontal datum of the pool, creating spaces which are below the water, at water level, and above the water, creating a series of unique spatial and visual conditions. The ground floor ceiling is maintained at a constant height to further emphasize the sectional change.

The building’s interior incorporates a series of double height zones designed as discrete spaces carved from the interior program. The walls of these spaces serve as reverse building cores- they conceal structure that braces the building and reduces the need for interior columns, further enhancing the building’s unique spatiality. The building’s exterior is covered with a patterned metal screen (inspired by a bamboo grove) that unifies the building, shades interior spaces, and allows for views beyond. This screen is cut away in certain locations to allow uninterrupted views of the reflecting pool and the surrounding landscape.

See the Gallery above for project images.

Learn more about the project on Studio Link-Arc’s website.