Azmoos School

Felgendreher Olfs Köchling

Architects: Felgendreher Olfs Köchling
Location: Azmoos, Switzerland
Area: 5,000.00 m2
Year: 2020
Photography: Georg Aerni

The Feld primary school in Azmoos is delicately situated between two village centers. The new school building preserves the history of this place as it embodies the characteristics of the previously pastoral land.

The two-story timber building enjoys a modest height and a slanted roof, blending in with the surrounding single-family houses. While subdividing the plot, the school building is positioned between two large outdoor spaces with distinct features: on the southern side of the plot a vast fairground-like lawn provides a connection to the neighboring town church, while on the northern side the entrance of the school building is marked by a romantic orchard along the road.

Furthermore, the compact configuration of the building strengthens the different characters of these two outdoor spaces. The annex on the northern side, which houses the kindergarten, encloses a plaza and a well, marking the entrance of the school. The entrance hall connects the plaza with a covered playground on the southern side, creating a series of joint spaces.

A single flight of stairs beginning from the entrance hall and leading to the classrooms on the first floor brings natural light into the ground floor and presents the center of the building. Almost like a village comprising a public square with streets and alleys, the spatial arrangement of the classrooms, group rooms, auditorium, library and teachers room on the upper floor seeks to foster a stronger sense of community.

Various rooms are provided for simultaneous learning and teaching experiences with skylights bringing natural light into the different spaces. The result of this thorough approach is a contemporary school building that encompasses site-specific features and subtle traces of a barn, a shed or a row of Appenzeller houses.